Danmarks ambassadør i spidsen for protest i Iran efter attentplaner

Sammen med andre europæiske lande har ambassadøren protesteret mod iranske attentatforsøg.

Den danske udenrigsminister, Anders Samuelsen (LA), kalder dagens protest for et klart forsvar af EU's frihedsrettigheder. Arkivfoto. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Danmarks ambassadør i Iran har i dag stået i spidsen for en gruppe europæiske lande, der i Teheran har protesteret mod iranske attentatforsøg i andre lande.

Det skriver Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.

Beskeden fra den europæiske protestdelegation i den iranske hovedstad, Teheran, lød, at man ikke vil acceptere Irans fjendtlige aktiviteter og attentater planlagt og begået i Danmark og i andre lande i Europa.

Landene understregede samtidig, at den slags handlinger er fuldstændigt uacceptable og må have konsekvenser. Det var også baggrunden for, at EU tidligere i dag vedtog nye sanktioner med Iran.

- Vi har gjort det klart direkte overfor Iran, at de sanktioner, vi nu indfører overfor en iransk efterretningsenhed, er en direkte konsekvens af deres ulovlige aktiviteter og attentater i Europa, siger den danske udenrigsminister, Anders Samuelsen (LA).

- Det er et robust svar og et klart forsvar af EU's frihedsrettigheder og Europas grænser, fortsætter han.

Iransk efterretningstjeneste på terrorliste

EU stemte tidligere i dag nye sanktioner mod Iran igennem.

Konkret betyder det, at det iranske Direktorat for intern sikkerhed, der er en del af den iranske efterretningstjeneste, er kommet på EU's terrorliste.

- Det, at man tager en del af efterretningstjenesten og sætter dem på en terrorliste, det er et meget markant signal, lød det fra Anders Samuelsen tidligere i dag.

Den danske udenrigsminister har siden efteråret arbejdet sammen med sin franske kollega for at få sanktioner gennemført, og han har tidligere betegnet det som et skridt i retningen af at komme tættere på en resolut udenrigspolitik.

De nye sanktioner og dagens europæiske protest i Teheran kommer, i kølvandet på at en iransk efterretningstjeneste havde planlagt et attentat på eksiliranere i Danmark.

Da politiet troede, at det attentat var ved at blive gennemført, udløste det en omfattende politiaktion, der lammede trafikken i store dele af Danmark.

Sagen kort

  • Politiets Efterretningstjeneste (PET) iværksatte 28. september en omfattende politiaktion, der lammede trafikken i store dele af Danmark og lukkede både Storebæltsbroen og Øresundsbroen.

  • Få dage senere meddelte PET, at aktionen skyldtes, at en iransk efterretningstjeneste havde planer om et attentat i Danmark.

  • En norsk statsborger med iranske rødder blev anholdt den 21. oktober og sigtet for have sat "iransk efterretningstjeneste i stand til at virke i Danmark".

  • Målet for det formodede attentat, tre eksiliranere som er medlem af organisationen ASMLA, er nu sigtet for at bifalde terror i forbindelse med et terrorangreb i Iran.