Danmarks første kvinde-moské åbner i København

Kvindemoskeen er en modernisering af islam, og det er positivt, mener lektor.

Mange kvinder og unge kommer slet ikke i moskeerne, fordi man træder ind i et mandsdomineret og patriarkalsk rum, siger den kvindelige imam Sherin Khankan. (Foto: NILS MEILVANG © Scanpix)

I disse dage åbner Danmarks første moske kun for kvinder - og med kvindelige imamer - i København. Det skriver Politiken.

Kvinden bag projektet, imam Sherin Khankan, kalder det »et feministisk projekt«. Mariam Moskeen, som den hedder, skal ledes af og for kvinder, og det er også kvinder, der skal stå for fredagsbønnen.

- Mange kvinder og unge kommer slet ikke i moskeerne, fordi man træder ind i et mandsdomineret og patriarkalsk rum, hvor manden har ordet på talerstolen, manden leder bønnen, manden er i fokus og dominerer. Derfor skaber vi nu en moske på kvinders præmisser, siger Sherin Khankan til Politiken.

Moderne islam

Kvindemoskeen er en modernisering af islam, og det er positivt, mener Mehmet Ümit Necef, som er lektor og ph.d. ved Center for Mellemøststudier på Syddansk Universitet.

Initiativet bliver derimod kritiseret af Dansk Islamisk Center.

Moskeen ligger på et indtil videre hemmeligt sted i København, fordi kvinderne er bange for repressalier ved at indtage det religiøse rum.

/Ritzau