Danmarks første spildevandsturbine kører på fuldt drøn: 'Vandet løber der jo alligevel'

Brugt brugsvand fra Kolding skal levere strøm til 150 husstande.

I Kolding har man taget en ide, der bogstavelig talt er helt ude i skoven, og gjort den til virkelighed.

Ideen? En spildevandsturbine, der blev indviet i dag.

Fra byens centralrenseanlæg løber der nemlig årligt 11 milliarder liter renset spildevand ned gennem Stenderup Skovene syd for Kolding og direkte ud i Lillebælt.

Et blik ned i spildevandsturbinens motorrum.

Og med et højdefald på turen fra renseanlæg til hav på 35 meter opnår vandmasserne undervejs så høj fart, at det kan drive spildevandsturbinen og skabe el nok til at forsyne 150 husstande.

- Vi har simpelthen monteret en turbine, en vandmølle om man vil, inde i det rør, som vandet løber igennem, inden det løber ud på 30 meters dybde i Lillebælt, forklarer direktør i spildevandsselskabet BlueKolding, Per Holm.

Danmarks første

Ifølge direktøren er spildevandsturbinen Danmarks første – og muligvis endda den første af sin art i verden.

Også BlueKoldings bestyrelsesformand, Tanya Buchreitz Løwenstein, glæder sig over tilføjelsen til de grønne omgivelser i Stenderup Skovene.

- Det er i virkeligheden både simpelt og oplagt. Vandet løber der jo alligevel, og så kan vi lige så godt udnytte den energi, der er i dets bevægelse, siger hun.

Spildevandsselskabet har brugt samme princip i forbindelse med den orange bygning i Koldings Design City, der huser 83 ungdomsboliger.

Den orange bygning i Kolding Design City er indrettet sådan at overskudsvarmen fra spildevandet bliver udnyttet. (© © Lasse Lagoni / Tegnestuen Mejeriet)

Her hjælper overskudsvarmen fra spildevandet med at opvarme bygningens 3.400 kvadratmeter.