Danmarks Idrætsforbund: Vi har også episoder med krænkende billeder i omklædningsrum

Det er vigtigt, at idrætsforeninger taler om, hvad der er god opførsel, mener forbund.

Der er ikke kun episoder med krænkende fotografering i omklædningsrum på folkeskoler. Også i idrætsforeninger er der problemer. (Illustration: DR Nyheder)

Det er ikke kun folkeskoler, der har episoder, hvor børn og unge er kommet til eller med vilje har filmet eller taget krænkende billeder af andre i omklædningsrummet.

Det er også en problematik, som man kender til hos Danmarks Idrætsforbund (DIF).

- Vi har i allerhøjeste grad episoder. Vi får henvendelser fra medlemmer, der søger råd, fordi børn eller unge har taget billeder af hinanden i omklædningsrummet. Vi har desværre også sager, hvor træneren selv medvirker til nogle af de her ting, siger Jan Darfelt, der er specialkonsulent hos Dansk Idrætsforbund.

I går kunne DR Nyheder fortælle, at nogle folkeskoler har oplevet, at elever er blevet ufrivilligt fotograferet af deres klassekammerater i omklædningsrummet i forbindelse med idræt. En rundspørge blandt landets skoleledere, hvoraf knap 500 har svaret, viser, at 30 skoler har haft sådanne episoder.

Ifølge Jan Darfelt er det vigtigt, at der bliver gjort noget ved problematikken.

- Vi ser alvorligt på det. Det er unge mennesker, der bliver krænket, og derfor skal både vi og klubberne forholde os til det, siger han.

Ingen opfordring til forbud

Flere folkeskoler har i dag et forbud mod mobiler i omklædningsrum. Det er dog meget forskelligt, hvordan det håndhæves.

Hos Danmarks Idrætsforbund vil man ikke nødvendigvis opfordre til, at deres medlemmer forbyder mobiltelefoner i omklædningen. Det skal være op til den enkelte forening at vurdere.

- Idrætsforeningerne skal selv forholde sig til, hvad der er hensigtsmæssigt. Det er svært for os at sidde i Idrættens Hus i Brøndby og afgøre, hvad der er den rigtige løsning i et givent omklædningsrum eller svømmehal, siger han.

Men ifølge Jan Darfelt planlægger Danmarks Idrætsforbund et større projekt for at gøre foreningerne opmærksomme på, at det er vigtigt at holde øje med problemerne, så de kan forhindres.

- Det er essentielt at italesætte det over for alle, så man får snakket om, hvad der er god opførsel. Der er ingen idrætsforeninger eller klubber, der kan sige, at det ikke kan ske for dem. Man er nødt til at forholde sig til det og have en form for parathed. Det kræver nogle gode snakke i klubben, forklarer specialkonsulenten.

Anledning til at tjekke problemer

Hos svømmehallernes sammenslutning, Dansk Svømmebadsteknisk Forening, har man ikke hørt om konkrete episoder. Men rundspørgen og meldingen fra Danmarks Idrætsforbund sætter tankerne i gang hos foreningen.

- Det giver anledning til at tænke over, om der er et problem, som vi ikke har kendskab til. Potentielt kommer der jo flere tusinde nye børn hvert år i svømmehallerne, der skal lære at begå sig i omklædningsrummene, hvor man er sårbar, når man er nøgen. Så det skal vi adressere, siger Lars Noring, der er formand for Dansk Svømmebadsteknisk Forening.

Heller ikke Danske Gymnasier har kendskab til nogen konkrete sager som dem i folkeskolerne eller idrætsforeningerne. Men problematikken kommer ikke bag på formanden Birgitte Vedersø:

- Vi ved fra vores idrætslærere, at det er en stadig større udfordring at få de unge til at gå i bad efter idrætsundervisningen, og det kan måske have noget at gøre med det her problem, siger hun.

Ifølge formanden er gymnasierne meget opmærksomme på unges brug af digitale medier og billeder, der kan krænke, efter flere sager om krænkende opførsel.

- Men selvom vi har fået sat det på dagsordenen, er det stadig vigtigt, at vi løbende har fokus på de unges opførsel og kontakt med hinanden. Det er vigtigt for os at sende et signal om, at skolen er et trygt rum, hvor man skal kunne færdes uden at risikere at blive udsat for en krænkende adfærd, siger Birgitte Vedersø.

Har du selv oplevet at blive krænket, eller kender du til lignende episoder, så kontakt journalist Astrid Sejersen på mail asse@dr.dk eller Christina Nordvang Jensen på cjec@dr.dk.

Facebook
Twitter