Danmarks nyeste coronavaccine kommer i drastisk mindre antal end ventet

Der kommer ifølge notat 450.000 færre Janssen-vaccinedoser til Danmark i april end ventet.

Coronavaccinen fra Janssen skal kun gives i ét stik, mens de tre øvrige på markedet skal gives ad to omgange for at beskytte. (Foto: © Shannon Stapleton, Scanpix)

Den nyeste coronavaccine på det europæiske marked fra Janssen, der er et datterselskab til amerikanske Johnson og Johnson, kommer i langt mindre mængder i april, end der hidtil har været forventninger om.

Det fremgår af et notat fra Sundhedsstyrelsen, som indeholder en opdateret vaccinationskalender.

Kalenderen er justeret, så der i april kommer cirka 450.000 færre doser end tidligere udmeldt.

Før var forventningen, at Janssen ville sende 495.000 vaccinedoser. Det tal er i notatet justeret ned til blot 39.000.

Janssen-vaccinen kommer derudover ikke i første uge i april, som det ellers hidtil har fremgået af vaccinationskalenderen.

Nyheden kommer samtidig med, at Sundhedsstyrelsen har forlænget pausen med AstraZeneca-vaccinen i yderligere tre uger.

Ændringerne betyder ifølge notatet, at slutdatoen for færdigvaccinationen af danskerne kan blive rykket fra slutningen af juli til midten af august, hvis AstraZeneca-vaccinen ikke bliver genoptaget.

Hvis AstraZeneca-vaccinen genoptages efter pausen, kan alle ifølge notatet være tilbudt en vaccine ved udgangen af juli.

Her kan du sammenligne vaccinationstider for personer over 50 år, fra før pausen blev forlænget, med Sundhedsstyrelsens nye vurderinger af, hvad de forskellige scenarier med AstraZeneca kan betyde for færdigvaccination af de ældste målgrupper:

Har lagt billet ind på 8,2 millioner doser

På grund af global mangel på coronavacciner er det ikke muligt at tilbyde en vaccination til alle på én gang.

Derfor har Sundhedsstyrelsen lavet en prioriteret rækkefølge med den medfølgende vaccinationskalender, som angiver, hvor mange doser der ventes at blive leveret, og hvilke målgrupper der står til at blive vaccineret.

Der er i øjeblikket fire vacciner, som er godkendt til brug i EU-landene.

Af dem har vi fået tre til Danmark, mens vi altså endnu ikke har modtaget leverancer af den fra Janssen, som blev godkendt 11. marts.

Danmark har gennem et fælles indkøbsprogram i EU lagt billet ind på cirka 8,2 millioner doser Janssen-vaccine, hvilket er vaccinationer til 8,2 millioner mennesker, da vaccinen i modsætning til de andre på markedet kun skal gives én gang.

I den danske vaccinationskalender har der hidtil stået, at vi fra første uge i april ville begynde at modtage en betragtelig mængde vaccinedoser – 123.750 om ugen – i en kategori, der i kalenderen omtales som "øvrige vacciner".

Sundhedsstyrelsen har bekræftet over for DR Nyheder, at der er tale om vaccinen fra Janssen.

Vidste den ikke ville komme i starten af april

Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, oplyste dog allerede 14. marts til DR Nyheder, at vi først kunne forvente leverancer fra Janssen fra midten eller slutningen af april.

Da vaccinationskalenderen i den følgende uge blev opdateret, fremgik det imidlertid fortsat, at de første vaccinedoser fra Janssen var forventet fra første uge i april.

Sundhedsstyrelsen påpeger, at der generelt hersker stor usikkerhed om vaccineleverancerne. Især dem, der ligger et stykke ude i fremtiden.

Ifølge Sundhedsstyrelsen lod de vaccinedoserne fra Janssen blive i vaccinationskalenderen fra første uge i april, da kalenderen først bliver tilrettet, når leverandørerne har givet klare meldinger om kommende leverancer.

Mangel på vacciner verden over

Der er meget på spil i kapløbet om coronavaccinerne, da vaccinerne på nuværende tidspunkt især skal beskytte de mest sårbare mod alvorlige sygdomsforløb, ligesom de på sigt er et værktøj til at få genåbnet samfundet efter en lang nedlukning.

Janssen oplyser, at firmaet ikke har forpligtet sig til at begynde at sende vacciner allerede i første uge af april, som det tidligere har fremgået af den danske vaccinationskalender.

- I overensstemmelse med vores aftale med Europa-Kommissionen er Johnson og Johnson fortsat forpligtet på at levere 200 millioner doser af Janssens covid-19-vaccine i 2021 begyndende i anden halvdel af april, lyder det i et skriftligt svar til DR Nyheder.