Danmarks største folkesygdom: Rygpatienter blev svigtet

Landets mange rygpatienter fik ingen hjælp af VK-regeringens over en halv milliard kroner store Kronikerpulje

Evalueringen viser nu, at langt de fleste af de mange millioner gik til sygdommene KOL, diabetes og hjerte-kar. (© colourbox)

Den hidtil største håndsrækning nogensinde til landets mange kronisk syge patienter forbigik nærmest totalt den største og samfundsmæssigt tungeste folkesygdom.

Rygsmerter er ifølge WHO Danmarks største sygdomsbyrde. Alligevel blev området i dén grad overset i regionernes og kommunernes største samlede indsats mod kroniske sygdomme.

Det viser en ny evaluering fra Sundhedsstyrelsen af den 590 millioner store Kronikerpulje.

Fylder meget i hverdagen

- Sygdomme i lænd og ryg fylder rigtigt meget i mange danskeres hverdag og koster samfundet milliarder hvert år, siger Gigtforeningens direktør Lene Witte.

- Alligevel bliver området nedprioriteret i både kommuner og regioner. Det står lysende klart efter evalueringen af Kronikerpuljen.

Kronikerpuljen kom i 2009 under VK-regeringen for at sætte skub i bedre og mere ensartet behandling af det stigende antal kronisk syge.

KOL og diabetes

Pengene kunne søges af regioner og kommuner til projekter, som blev udført i 2010-2012.

Evalueringen viser nu, at langt de fleste af de mange millioner gik til sygdommene KOL, diabetes og hjerte-kar.

Eksempelvis til 56 kommunale KOL-projekter mod bare tre projekter om lænde-ryg-sygdomme.

Koster milliarder i sygedage

På trods af at danskerne hvert år har to millioner sygedage på grund af rygproblemer. Der koster samfundet 7,3 milliarder kroner årligt alene i sygefravær.

Gigtforeningens kritik retter sig dog også i høj grad mod Sundhedsministeriet, som gav kommunerne meget kort frist at reagere på.

- Puljen på 590 millioner blev først udmeldt lige før sommerferien i 2009 og med ansøgningsfrist til oktober. Det gav kommuner og regioner horribel kort frist til at komme op med relevante ansøgninger.

- Derfor var de tvunget til at hive op af skufferne, hvad de havde liggende af projekter inden for de gængse kroniske sygdomme, som så løb med alle pengene, siger Lene Witte.

/ritzau/

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk