Danmarks tidligere statsminister Poul Schlüter er død

Han blev 92 år gammel.

Statsminister Poul Schlüter fotograferet i folketinget i forbindelse med sit 25 års jubilæum som folketingsmedlem. (Foto: © Lars Hansen)

Danmarks tidligere statsminister Poul Schlüter (K) er død.

Det skriver nuværende formand for De Konservative, Søren Pape Poulsen, på partiets hjemmeside.

- Det er med sorg, at jeg fra Poul Schlüters hustru og familie viderebringer meddelelsen om, at tidligere statsminister Poul Schlüter er død.

- Han sov stille ind torsdag, 27. maj 2021, kl. 07.15 omgivet af sine nærmeste.

Poul Schlüter blev 92 år gammel. Han var statsminister fra 1982 til 1993.

- Familien har mistet et kært medlem, og vores land har mistet en af de mest betydningsfulde mennesker i vor tid, skriver Søren Pape Poulsen.

Mette Frederiksen: Særdeles respekteret og folkekær

Poul Schlüter var den længst siddende statsminister siden Anden Verdenskrig, og det var med god grund, skriver nuværende statsminister Mette Frederiksen (S) i en pressemeddelelse.

(Arkivfoto) Poul Schlüter blev født i 1929 i Tønder. (Foto: © søren bidstrup, Ritzau Scanpix)

- Poul Schlüter var en særdeles respekteret og dygtig politiker, der brændte for Danmark. I et årti med store og svære beslutninger vil han blandt andet blive husket for den pragmatisme, som på tværs af partier kunne skabe alliancer og resultater for Danmark, skriver hun.

Hun beskriver ham som en stor politisk begavelse, som har haft stor indflydelse på Danmark. Men også som godt selskab.

- Poul Schlüter var en folkekær politiker, godt og charmerende selskab. Altid med et glimt i øjet og i øvrigt en fremragende kommunikator.

Hyldes af kolleger

Den tidligere konservative minister Brian Mikkelsen stemmer i.

- Mit store politiske idol som ung mand var statsminister Poul Schlüter. Han var en fremragende samlende statsminister som fik ryddet op i dansk økonomi. Æret være hans minde, skriver han på Twitter.

Også Mai Mercado, der er medlem af Folketinget for K og tidligere minister, hylder 'en kæmpe', som er gået bort.

- Han overtog ledelsen af landet, da økonomien var kørt ud over kanten. Han havde en lune og en varme, som sjældent er set i dansk politik, skriver hun på Facebook.

Schlüter overtog posten som statsminister i 1982 efter den socialdemokratiske statsminister Anker Jørgensen gik af uden at udskrive valg.

Han dannede det, der blev kendt som firkløverregeringen bestående af De Konservative, Venstre, Centrum-Demokraterne og Kristeligt Folkeparti.

En af dem, der fik oplevet hans lederevner på nærmeste hold, var Uffe Ellemann-Jensen, der senere blev minister i Poul Schlüters regering.

- Han var en fremragende leder. Hans storhed var, at han bogstavelig talt satte sig for bordenden og sagde, at han var chef for alle, fortæller han.

Arbejdet med at få så mange partier til at gå i politisk takt imponerede også den senere Venstre-formand.

- Jeg husker ham specielt for den første periode på seks - syv år, som var vanskelige, men hvor der til gengæld – takket være hans lederskab - blev opbygget en intern solidaritet, som virkelig kunne holde, siger Uffe Ellemann-Jensen.

Han husker også sin forhenværende konservative regeringschef for at være godt skåret for tungebåndet.

- Han var berømt for sine oneliners, som måske engang imellem løb af med ham, men han var god til at skabe en god stemning omkring sig, mindes han.

Poul Schlüter kommer ud fra audiens hos droninngen med sin fireparti-regering i september 1982. På billedet ses fra venstre: Bertel Haarder, Grethe Fenger Moeller, Knud Enggaard, Christian Christensen, Poul Schluter, Mimi Jakobsen, Uffe Ellemann-Jensen og Niels Anker Kofoed (arkivbillede). (Foto: © MOGENS LADEGAARD, Scanpix Danmark)

Den egenskab bevarede han tilsyneladende godt op i alderen, fortæller Mai Mercado, der først mødte ham mange år efter, han havde forladt statsministeriet.

- Jeg mødte ham første gang, da jeg var 20 år gammel. På et kursus i Konservativ Ungdom hvor han holdt oplæg. Og han tryllebandt forsamlingen. Han var en ordsmed og finurlig i sit sprog, skriver hun.

Også den tidligere V-minister Søren Pind har roser til den nu afdøde, forhenværende statsminister.

- En stor lille mand er gået bort. Han var et ikon for min generation - og de nuværende borgerlige kunne lære en verden til forskel af hans måde at håndtere verden med et smil på. Fred være med Poul Schlüter. Tak for at redde Danmark fra Anker Jørgensens økonomiske afgrund og kaos, skriver Søren Pind.

Det er ikke uden grund, at mindeordene cirkler om dansk økonomi.

Oven på år med international lavkonjunktur, oliekriser og fejlslagne forsøg på at rette op på dansk økonomi, trådte Poul Schlüters regering til med det, der blev kendt genopretningspolitikken.

- Turde gå sine egne veje

Forhenværende næstformand for Venstre kalder ham 'undervurderet'.

- Jeg har altid haft kæmpe respekt for Poul Schlüther. Han blev undervurderet fra start, men overlevede sine kritikere og turde gå egne veje, skriver han på Twitter.

Poul Schlüter og hans regering gik dog af i 1993 som følge af Tamil-sagen.