Dans dæmper Parkinson symptomer

Parkinson-patienter får bedre balance, holdning og humør, når de danser. Tango- og linedance-hold dukker op flere steder i landet.

parkinson patienter får det bedre af at danse, deres balance bliver bedre, humøret ditto som her Hanne Enevoldsen (Foto: Peter Torstensen)

Der er tryk på, når linedance holdet for Parkinson-patienter mødes i Gladsaxe Aktivitetscenter.

Danseinstruktør Lone Møller dirigerer rundt med 10-12 Parkinson-patienter, og de elsker hende for det:

- Jeg bliver glad af det, det er rart at kunne røre sig og kunne klare det, siger Hanne Enevoldsen.

Danseholdets stifter Just Pedersen forklarer successen sådan her:

- Vi får trænet vores hjerneceller i at koordinere, så benene følger lyden. Og så kan vi holde nogle af de lidt dumme Parkinson-symptomer nede.

Føler sig ikke syge

Dansens gavnlige effekt på Parkinson-patienter har været kendt længe, fortæller overlæge Tove Henriksen, fra Bispebjerg Hospital:

- Jeg har hørt Parkinson-patienter fortælle om dans igennem mange år. Mange har spontant fortalt mig, at når de dansede, så følte de ikke, at de var syge, eller de følte sig meget mindre syge.

Flere af de værste gener ved Parkinson sygdom kan dæmpes eller midlertidigt forsvinde ved dans:

- Til daglig har man svært ved at bevæge sig naturligt, når man har Parkinson, men når man bevæger sig til musik, så får man mere frihed i bevægelserne. Man kan også opleve, at den rysten, der nogen gange følger med sygdommen, bliver dæmpet eller helt forsvinder, når man danser, siger Tove Henriksen.

Vi får det lært!

Tilbage på danseholdet fortæller Just Pedersen i en kort pause:

- Der hele tiden nogen, der går i stå og skal øve sig i at komme i gang igen, men det gør jo ikke noget, at vi dummer os, når vi allesammen har de samme problemer. Og vi får det lært allesammen!

Mette Holst, direktør for Parkinsonforeningen fortæller, at der bliver oprettet flere og flere dansehold:- Der har været tango-hold, og i Nordjylland er der også flere dansehold, og det bakker vi fuldt op om, for det betyder rigtig meget for dem, der har sygdommen. Det er en livsbekræftende oplevelse at føle, at man kan meget mere, end man ellers ville kunne.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk