Danser og podcastvært om deres overraskende studievalg: 'Jeg er blevet påvirket af folks holdninger'

I dag er der sidste frist for at søge ind på et studie. Frederik Nonnemann og Nanna Elizabeth Hovgaard skulle begge finde deres retning på uddannelsesvejen.

I Nanna Elizabeth Hovgaards indbakke lander der ofte beskeder fra studerende, som er i tvivl om, om de har valgt den rette vej.

De har hørt, at Nanna har studeret dansk og er droppet ud. Snuppet tre semestre på læreruddannelsen. Droppet ud. Og så gik hun sørme også i gang med pædagoguddannelsen for igen at droppe ud.

De har hørt det i podcasten Fries Before Guys, hvor Nanna sammen med veninden Josephine Kuhn i årevis har delt sine gode og dårlige beslutninger og livsråd. Alligevel synes hun, det er svært at råde studietvivlerene i indbakken.

- Man skal ikke lægge frygten for at vælge forkert ind i unge mennesker, fordi der er så mange ting at være bange for i forvejen.

- Uddannelse er for de fleste unge danskere ret tilgængeligt. Så det er en af de ting, man faktisk ikke skal have så ondt i maven over. De fleste klarer sig jo okay, siger den nu 30-årige podcastvært, som har valgt at lægge studiebøgerne på hylden.

Nanna flyttede til København efter at have droppet ud af dansk-studiet i Aalborg. Her læste hun både til lærer og pædagog, men i dag bor hun i Aalborg igen. (Foto: PRIVATFOTO)

Apropos hylder, har Nanna Elizabeth Hovgaard fundet den rette som podcastvært og selvstændig. Men hun har selv haft rigeligt ondt i maven over at skulle vælge uddannelse.

En mavepine hun gerne vil fortælle om i dag, hvor landets mange tusinde studiesøgende har sidste frist til at søge ind på en videregående uddannelse klokken 12. Og hun har fint, belæst selskab.

'Så står man der som lillebroren med jazz-hands'

Frederik Nonnemann ved nemlig også noget om at vælge uddannelse. Du kender ham fra Vild Med Dans’ bonede gulve, hvis højlydte orkester, laksko og pailletter virker fjernt fra læsesalens støv og stillezoner.

Men der har han altså også siddet. Med stilstående fødder og fordybet i bøger om erhvervsøkonomi.

- Ingen troede, at jeg kunne noget med økonomi, så nu hapsede jeg lige den. Det skulle ikke hedde sig, at jeg ikke kunne gennemføre det.

Det lyder som trodsighed fremfor interesse?

- Ja, og det kan jeg jo ikke anbefale. For mig handlede det bare om at sætte sig et mål for et eller andet.

Da han færdiggjorde sin uddannelse, var Frederik Nonnemann allerede i fuld sving som professionel danser. Men han ville gerne have indsigt i andet end pliéer og passéer. Beslutningen om at den indsigt skulle være i præcis erhvervsøkonomi, kommer måske også af trodsighed.

Frederik med dansepartner Lene Beier i Vild Med Dans 2016. Ved siden af danseprogrammet studerede han på RUC. (Foto: Olafur Steinar Gestsson © Scanpix Denmark)

- Bare fordi min kæreste hedder Mikkel, tænker folk, at jeg kun kan være i kreative fag. De har en forventning om, at så er man nok i et kunstnerisk, farverigt miljø. Og der driver det mig meget at prove them wrong.

Frederik kommer fra et akademisk hjem, hvor alle er højtuddannede. Forældrene syntes, han skulle få sig en eller anden uddannelse ved siden af dansekarrieren.

- Men jeg ville føle mig lidt udenfor, hvis ikke jeg havde en akademisk uddannelse. Så står man der som lillebroren med jazz-hands, griner den 31-årige erhvervsøkonom, som godt nok bruger sine jazz-hands mere end sin uddannelse i dag.

'Jeg har følt et kæmpe pres i forbindelse med at vælge uddannelse'

Nanna Elizabeth Hovgaard har ladet sig pejle af andre mennesker på sin uddannelsesvej.

- Jeg har bare følt et kæmpe pres i forbindelse med at vælge uddannelse.

- Jeg er blevet meget påvirket af folks holdninger. Og hvad de mente, mine ambitioner burde være. Jeg følte, at jeg skulle vælge en længere videregående uddannelse, fordi ellers var det for lidt i forhold til, hvad jeg havde evner til. Jeg glemte totalt, hvad jeg selv ville.

De fleste i hendes familie har fået en uddannelse og et lønsikkert job. Den økonomiske sikkerhed har fyldt for Nannas mor, som er pædagog og opfostrede Nanna alene.

Så som 21-årig syntes hun ikke længere, hun kunne udskyde gensynet med skolebænken, selvom hun hellere ville lave musik.

- Jeg har været så utroligt bange indtil langt oppe i mine tyvere. Bange for at fucke mit liv op. Jeg har følt, der var så mange ting, man kunne gøre forkert.

- Og der havde det været fedt, hvis nogen sagde: 'Du skal vist ikke vælge noget, før du er 27.'

Sådan nogle har Nanna heldigvis mødt senere i sit liv. Folk som heller ikke har haft det godt i 'det der uddannelsesvirvar'.

Find noget, du er god til

Kan Nanna Elizabeth Hovgaard egentlig rådgive om at vælge den rette uddannelse, når hun selv er droppet ud af tre?

- Bare fordi jeg ikke har taget dem færdig, betyder det ikke, at jeg ikke er uddannet. Jeg kan bruge den læring til en masse. Og jeg kunne sagtens have gjort pædagog færdig, men nu satsede jeg på podcasten.

Nanna ville egentlig helst lave musik, da hun søgte ind på sit første studie i Aalborg. Men hun fornemmede, at det mest blev anset som en hobby af folk omkring hende. (Foto: PRIVATFOTO)

Nannas uddannelser har omhandlet dét, hun er god til. Mennesker og formidling.

Og Frederik Nonnemann tror, det er nøglen til at blive glad for sit studie.

- Basically handler om at få succes i det, man laver. Om det er matematik eller billedkunst. Hvis du får en eller anden form for anerkendelse, bliver det også sjovt.

Personligt viste han sig at være rigtig god til erhvervsøkonomi.

- Det er rigtig vigtigt at blive drevet af sin passion. Hvis man er passioneret omkring noget, skal det nok lykkes.

Så når man har set dig i TV, har du samtidig danset rundt med en stor passion for erhvervsøkonomi?

- Jeg fik en passion, fordi folk begyndte at spørge om mine noter og mine opgaver.

Men de rådsøgende i Nannas indbakke får noget andet at vide. De får at vide, at det er helt okay ikke at have en kæmpe passion for det, man studerer, hvis man bare gerne vil bruge semestrene på at spænde et eksamensbevis ud under sig som det famøse sikkerhedsnet, alle mødre elsker. ”Noget at falde tilbage på” er også et legitimt uddannelsesvalg.

- Der er mange forskellige årsager til, at man uddanner sig. Det er okay ikke at have en kæmpe passion, man vil udleve, men bare gerne vil have en uddannelse, ligegyldigt hvad det er.

Facebook
Twitter