Dansk besøg til omstridt flygtningelejr vækker international opsigt

Nyheden om de danske politikeres besøg til den kontroversielle australske flygtningelejr på øen Naura er kommet dem i forkøbet.

Nyheden om det danske besøg på Nauru er nået til både England, USA og Australien. (© (c) DR)

I dag checker medlemmer af Folketingets Udlændinge- og Integrationsudvalg ind i Københavns Lufthavn for at tage på besøg til den lille ø-stat Nauru.

Her skal de besøge øens kontroversielle flygtningelejr, som huser bådflygtninge, der har forsøgt at komme til Australien.

Den australske flygtningelejr er blevet kritiseret for dårlige levevilkår for beboerne, overgreb på børn og forsøg på selvskade. Forholdene er blevet dokumenteret i over 2000 lækkede dokumenter til det britiske medie The Guardian.

Og det danske visit er heller ikke gået The Guardians næse forbi. I en artikel fra tirsdag udtalte Enhedlistens udlændinge- og integrationsordfører Johanne Schmidt-Nielsen sig om besøget.

- Timingen af vores besøg, blot få uger efter The Guardians nyheder om Nauru-dokumenterne, er udelukkende tilfældig. Men selvfølgelig øger det fokus på vores besøg - i Danmark og sikkert også i Australien og andre steder, har hun udtalt til The Guardian.

- Landene, som Australien samarbejder med, heriblandt Cambodja, har ikke gode menneskerettighedsforhold, og vi er meget bekymrede for oplysningerne om forholdene på Nauru og Manus (en anden australsk flygtningelejre i Papua Ny Guinea, red.).

Nyhed kommer politikere i forkøbet

Ifølge Radio24syv deltager også formanden for Folketingets Udlændinge og Integrationsudvalg Mar­tin Hen­rik­sen (DF), Marcus Knuth (V), Dan Jør­gen­sen (S) og Jacob Mark (SF).

Folketingsmedlemmernes rejse er også beskrevet af verdens største nyhedsorganisation BBC og en af USA's mest læste aviser Chicago Tribune, der har overskriften "Australien behandler flygtninge forfærdeligt, men Danmark kommer for at smugkigge på opskriften". I artiklen er Martin Henriksen blandt andre citeret for, at "Australien har fundet en interessant model".

Nyheden om besøget nåede også til Australien i går, hvor det statsejede medie ABC skrev om de danske politikeres besøg.

Australien er kendt for at have en af verdens skrappeste flygtningelovgivninger.