Dansk eksport af øko-varer runder milliarden

Den økologiske eksport er firedoblet på seks år. Fremgangen ventes at fortsætte de kommende år.

Den danske eksport af økologi stiger. (© Colourbox)

For første gang nogensinde runder eksporten af dansk økologi en milliard kroner. Samtidig er det sjette år i træk, at økologieksporten sætter rekord. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Men ifølge Økologisk Landsforening og landbrug & Fødevarer er potentialet fortsat stort.

- Danske producenter formår at udvikle internationale produkter og tilpasse danske succesvarer, så de også bliver internationale. Det er nøglen til eksportsuccesen, siger Klaus Bentzen, eksportchef i Økologisk Landsforening.

Frugt og grønt et hit

Kød, mejeriprodukter samt frugt og grønt udgør 75 procent af den samlede eksport.

- Vi glæder os over, at økologisk frugt og grønt for alvor har fundet vej til de europæiske spiseborde, siger Klaus Bentzen.

Eksporten af frugt og grønt er fordoblet fra 2009 til 2011 heraf afsættes næsten det hele på det europæiske marked.

- Det største eksportpotentiale er indenfor højtforædlede produkter, som vi er rigtig gode til at lave i Danmark. Eksempelvis smør og ost, siger Klaus Bentzen.

Landmænd behøver gulerod

Økologichef Kirsten Lund Jensen fra Landbrug & Fødevarer mener også, at afsætningen giver grobund for det politiske mål om, at det danske økologiske areal skal fordobles frem til 2020.

Hun peger på netop et større marked som den gulerod, mange landmænd har hårdt brug for, hvis de skal tage springet til at lægge driften om.

- Vi må konstatere, at det går for langsomt lige nu med at lægge om, hvis vi skal nå fordoblingen. Derfor er det glædeligt, at eksportmarkederne åbner mere og mere op. Vi har brug for mange gode afsætningsveje for økologien, siger Kirsten Lund Jensen.

Hun forventer en eksportvækst på 10 procent næste år.

Eksporten til Tyskland, Sverige, Frankrig og Benelux udgør 80 procent af den samlede eksport. Alene eksporten til det største marked, Tyskland er tredoblet på fire år.

/ritzau/

FacebookTwitter