Dansk Erhverv kritiserer RUC: Der er alt for få dygtige studerende

Organisationen mener, at universitetet har store problemer med ansøgertal og ledighed.

Hanne Leth Andersen, rektor på RUC er ikke enig i, at universitetet skulle være i faglig krise. (Foto: © Sarah Christine Nørgaard, Scanpix)

Der er faglig krise på Roskilde Universitet (RUC). Ledigheden er for høj, og de studerende er ikke dygtige nok.

Det mener uddannelses- og forskningspolitisk chef i Dansk Erhverv Mads Eriksen, og det fik ham til tasterne i et debatindlæg i Politiken.

Ansøgerbunken hos universiteterne er nemlig vokset med otte procent siden sidste år, men hos RUC er bunken blevet mindre. Universitetet har haft et fald i antal ansøgere på fem procent.

- Nu ser det for grelt ud. Jeg bliver nødt til at tale højt om de her problemer, siger Mads Eriksen til DR Nyheder.

Han mener, at der er flere store problemer på Roskilde Universitet.

De dygtige dropper ud

Han mener, at der er for få dygtige studerende på RUC.

Her henviser han blandt andet til tal fra Uddannelses- og Forskningsministeriet, der viser, at RUC har en højere dimittendledighed end de andre universiteter.

- Min teori er, at dem med høje karakterer dropper ud, fordi de synes, fagligheden er for lav, siger Mads Eriksen.

Han henviser desuden til en analyse fra Danmarks Evalueringsinstitut fra 2015, som ifølge ham viser, at fagligheden på RUC er for lav.

Hvis kurven skal vendes for RUC, skal man, ifølge Mads Eriksen, sende et andet signal, end man gør nu. Han mener eksempelvis, at man kunne hæve adgangsgennemsnittet og indføre en særlig indsats for at holde på de studerende med høje gennemsnit, for eksempel med eliteforløb.

- Man skal sende et signal om, at det er et seriøst studie og ikke bare et sted, man søger ind på, hvis ikke man kom ind på andet, siger Mads Eriksen.

Som det er nu, skal studerende, der søger ind på den samfundsvidenskabelige basisuddannelse på RUC kun have 4,5 i gennemsnit. Til sammenligning kræver det et gennemsnit på 10,6 at komme ind på statskundskab på Københavns Universitet (KU).

En ærgerlig udmelding

RektorRUC Hanne Leth Andersen er ærgelig over den udmelding, Mads Eriksen kommer med.

- Det er en ærgerlig måde at tale om unge mennesker på. Det fortjener vores studerende ikke. Det her handler om nogle konkrete problematikker, som vi allerede er i gang med at løse. Antallet af ansøgere siger ikke noget om RUC's faglige kvalitet, siger Hanne Leth Andersen.

Hun ser ikke noget problem i, at RUC i modsætning til de andre universiteter er faldet med fem procent. Hun siger, at i krisetider er det forventeligt, at de unge vælger mere traditionelle uddannelser. Hun understreger også, at det er vigtigt at huske proportionerne.

- Vi taler om under 100 mennesker færre end sidste år. Vi har ligget stabilt de sidste fem år, siger hun om antallet af nye studerende på RUC, der med 8.000 studerende har omkring fem gange færre studerende end Københavns Universitet med 38.000.

Selvransagelsen er begyndt

Mathilde Vendelholt, forperson for RUC studenterråd, kan godt genkende nogle af de problemer, som Mads Eriksen påpeger.

Hun kalder det dog problematisk at sige, at høje karakterer er lig med dygtighed, og hun kalder indlægget for ukonstruktivt.

- Vi er jo i gang med en kandidatreform lige nu, hvor alle de her problemer bliver adresseret.

Et arbejde som også Hanne Leth Andersen peger på.

- Vi skærper uddannelsernes profiler, og vi tydeliggør både for studerende og arbejdsgiver, hvad man får med fra en uddannelse fra RUC, siger hun om universitetet, der har en mere projekt- og problemorienteret tilgang end de traditionelle universiteter.

Om debatindlægget siger Mathilde Vendelholt også, at det ikke giver mening at sammenligne den samfundsvidenskabelige basisuddannelse på RUC med statskundskab på KU.

- Du skal sammenligne vores uddannelse med hele Det Samfundsvidenskabelige FakultetKU, hvis det skal give mening.

Mads Eriksen efterlyser også et bedre samarbejde mellem RUC og Dansk Erhverv, og det er noget, Hanne Leth Andersen gerne ser ske.

- Vi er meget klar til at udvikle samarbejdet. Det er vigtigt for RUC, fordi vi lægger stor vægt på at samarbejde med vores omverden, siger hun.