Dansk Erhverv og DI: Gør det sværere at snyde med CVR-register

Dansk Erhverv og DI efterspørger besked til virksomheder, når der ændres i deres oplysninger på CVR-registret.

Dansk Erhverv mener, at der skal gives besked til en virksomhed, når der ændres i data om firmaet på CVR-registret. Det sker ikke automatisk i dag. (Foto: Katrine Nielsen Jensen © DR)

Et nemID og en computer. Mere kræver det ikke at ændre i meget følsomme data om virksomheder i Erhvervsstyrelsens CVR-register.

Når man først er logget ind, kan man således både udnævne sig selv til direktør og bestyrelsesmedlem i store danske firmaer som Coop og Jysk - ligesom man kan ændre i virksomheders momsregnskab, antal ansatte med mere.

Det får nu både Dansk Erhverv og DI (Dansk Industri) til at efterlyse ændringer i Erhvervsstyrelsens CVR-register, så det bliver sværere at svindle med data i fremtiden.

- Det er afgørende, at vi kan have tillid til data i offentlige systemer, og for mange er CVR-registret et nyttigt værktøj, der bliver brugt i mange sammenhænge i dag, siger Janus Sandsgaard, chefkonsulent i Dansk Erhverv.

- I dag bygger systemet på tillid og på, at folk opfører sig ordentligt. Jeg mener, man skal prøve at finde tekniske løsninger, der gør det mere sikkert og sværere at snyde, siger han.

Virksomheder får ikke besked om ændringer i data

Som systemet fungerer i dag, er det kun den person, der ændrer i virksomhedens data på Erhvervsstyrelsens hjemmeside Virk.dk, der får besked om, at ændringerne er gået igennem.

Det betyder, at en virksomhed officielt kan have skiftet direktør eller bestyrelsesformand - uden nogen fra virksomheden får besked om det.

Og netop dette mener Lars Hammer-Jespersen, chefkonsulent i DI (Dansk Industri), kunne være oplagt at ændre.

- Ideen om, at selskabet på en eller anden måde får information om, at der blev ændret i deres data, kunne reducere risikoen for misbrug. Og virksomhederne ville nemmere kunne opdage det, hvis nogen snød, siger Lars Hammer-Jespersen.

It-ekspert: Skal også godkende en pizza

Noget tilsvarende foreslår it-sikkerhedsekspert Ulf Munkedal fra firmaet Fort Consult, der undrer sig over, at et sådan system ikke allerede er indført:

- Ligesom du skal bekræfte, at du har ændret sit password eller bestilt en pizza, så kunne man forestille sig, at du også fik besked og skulle bekræfte, at du har ændret i din virksomheds data i CVR-registret, siger han.

Både Dansk Erhverv og DI understreger, at de er glade for, at Erhvervsstyrelsens system er så fleksibelt, som det er i dag.

- Tidligere skulle man indsende en anmeldelsesblanket og afvente manuel sagsbehandling, så vi er glade for, at registreringer kan ske langt hurtigere i dag end tidligere. Og man skal huske, at man også kunne svindle med det gamle system, siger Lars Hammer-Jespersen.

Samme budskab lyder fra Dansk Erhverv, der mener, at fleksibiliteten i CVR-registret på Virk.dk er en af systemets store forcer, som man ikke må fjerne ved at indføre for mange sikkerhedsbarrierer.

- Som det er indrettet nu, er det lavet for at gøre det så ubøvlet for virksomheden som muligt at indberette data. Det er et fint princip, som vi skal holde fast i, siger Janus Sandsgaard.

- Men derfor tror jeg alligevel godt, man kan få begge dele: Smidighed og sikkerhed, siger han.

Har du oplevet, at der er blevet ændret i eller svindlet med din virksomheds oplysninger i CVR-registret, så kontakt gerne DR på forside@dr.dk eller ring på tlf. 28544787.

Facebook
Twitter