Dansk familie fanget i græsk flammehav: 'Jeg troede ikke, vi kom levende ud'

Tusindvis af turister er blevet evakueret på øen Rhodos efter skovbrande har taget til i styrke.

Efter at have flygtet fra flammerne i den sydlige del af Rhodos er Anne Bjerg Brynje fra København og familien kommet i sikkerhed på den nordlige del af øen (Foto: © (Screendump), DR)

Sommerferieturen til den græske ø Rhodos har udviklet sig til et decideret mareridt for Anne Bjerg Brynje og familien.

Hun befinder sig lige nu på den nordlige del af øen sammen med sin mand, sin lille datter og sine forældre, hvor der er sikkert.

Men situationen var en hel anden lørdag, hvor Anne Bjerg Brynje og familien måtte løbe for livet for at undslippe flammerne på deres hotel i byen Kiotari i den sydlige del af øen.

- Lige pludseligt spreder panikken sig på hotellet, og folk løber mod udgangen. Vi efterlader alt, hvad vi ejer udover min datters barnevogn.

- Vi kommer ud ad hotellets hoveddør, og til venstre kan vi se et flammehav. Der er en mur af ild og tyk røg. Så løber vi bare. Vi ved ikke, hvor vi løber hen, men vi løber væk fra ilden, fortæller Anne Bjerg Brynje, der dagen efter stadig er berørt af gårsdagens hændelser.

Folk kollapsede omkring os

Familien kommer ud af hotellet, og løber flere kilometer i den massive varme, som ifølge Anne Bjerg Brynje lå på omkring 40 grader. Hun fortæller, at folk kollapsede omkring dem.

Skovbrande har hærget den græske ø Rhodos siden tirsdag og er i løbet af ugen taget til i styrke. (Foto: © Eurokinissi, Ritzau Scanpix)

Familiens redning bliver en lokal mand, som kører dem i bil til en by, hvor de i et par timer tror, de er i sikkerhed.

Men det var den danske familie ikke.

- Røgen bliver kraftigere i den by, vi nu befandt os i, og vi kan se ilden komme op over bjergtoppene, så nu skal vi til at løbe for vores liv igen, siger hun og fortsætter:

- Vi samler os og løber ned mod centrum, og lige pludselig kommer der nogle busser, som lokale hoteller har sørget for. Her får vi mast os frem, og til alt held kommer vi med bussen.

Bussen kørte i sikkerhed mod den nordlige del af øen, og status for den danske familie er på nuværende tidspunkt, at de er ankommet til et hotel, hvor de i nat har sovet i kælderen på nogle madrasser.

Svært at komme væk fra øen

Skovbrande på øen Rhodos har hærget siden tirsdag, men er i løbet af ugen blevet yderligere forstærket af kraftige vinde.

På grund af skovbrandene på den sydlige del af øen er tusindvis af turister og lokale blevet evakueret fra deres hjem og hoteller.

  • Turister bliver evakueret væk fra den sydlige del af øen Rhodos. (Foto: © STRINGER, Ritzau Scanpix)
  • Også via både bliver turister fragtet væk fra de farlige områder af øen. (Foto: © STRINGER, Ritzau Scanpix)
1 / 2

Status for den danske familie er, at de først og fremmest er glade for at være i sikkerhed på hotellet i den nordlige del af øen. Men når Anne Bjerg Brynje tænker på, hvad der er sket i de seneste 24 timer, bliver hun berørt.

- Da vi ser muren af flammer lige til venstre for vores hotel, var vi virkelig skræmte. Specielt når man er afsted med hele sin familie og et lille barn. Jeg var sikker på, at det her kom vi ikke levende ud af.

- Vi er i sikkerhed nu, men det var meget skræmmende, siger hun.

Familiens fly hjem går først til Danmark om ti dage, og selvom de gerne vil væk fra øen hurtigst muligt, så bliver det svært.

- Alle fra syden er blevet reddet herop, så der er ingen hoteller. Vi vil gerne booke et fly hjem, men det kan vi heller ikke, da der ikke er nogen billetter at booke, siger Anne Bjerg Brynje.

Ambassadør: Branden har udviklet sig voldsomt

Ifølge Danmarks ambassadør i Grækenland, Klavs A. Holm, har man på ambassaden ikke fået nogen meldinger om tilskadekomne danskere på Rhodos.

- Situationen på Rhodos har udviklet sig i løbet af ugen, hvor skovbranden har udviklet sig ret voldsomt, lyder det fra ambassadøren.

Ifølge hans oplysninger er der i alt blevet evakueret 8.500 turister af de græske myndigheder. Lige nu handler det om at få dannet sig et overblik over de danskere, der befinder sig på øen.

- Udenrigsministeriets Borgerservice har en tæt kontakt med rejsebranchen, og ad den vej forsøger vi at danne os et samlet og koordineret overblik i Udenrigsministeriet over danskere på Rhodos, lyder det fra Klavs A. Holm.

Rejseselskaber aflyser rejser til Rhodos

De igangværende skovbrande har fået det nordiske rejseselskab Tui til at aflyse alle flyafgange fra Danmark, Norge, Sverige og Finland til den græske Rhodos søndag og mandag.

- Vi aflyser alle rejser til Rhodos frem til tirsdag, siger kommunikationschef for Tui i Norge Anne Mørk-Løwengreen til NRK.

Overfor DR bekræfter kommunikationschef i Tui Danmark Mikkel Hansen, at aflysningerne også påvirker den danske afdeling,

- Vi er en nordisk koncern. Tui Danmark hører under Tui Nordic, så det der bliver gjort i Norge, Sverige og Finland vil også gælde i Danmark, siger han.

Til TV 2 oplyser rejseselskabet Sunweb Danmark, at de søndag har aflyst afgange til den græske ø. Også rejseselskabet Spies fortæller til TV 2, at man aflyser afgange til berørte områder på Rhodos.