Dansk Flygtningehjælp dropper fysisk indsamling til november: Vil være på forkant af ny corona-bølge

Andre hjælpeorganisationer afventer udmelding fra myndighederne.

På grund af corona vil Dansk Flygtningehjælp gøre landsindsamlingen udelukkende digital. (Foto: Simon Læssøe © Scanpix)

Når DRC Dansk Flygtningehjælp skal samle penge ind til efteråret, bliver det uden indsamlingsbøsserne i hånden og en banken på døren.

Af frygt for en mulig anden bølge af coronavirusset har organisationen valgt at aflyse deres fysiske indsamling, som skulle foregå om syv måneder. I stedet afholder de en digital indsamling.

Aflysningen er det eneste rigtige at gøre, mener Charlotte Slente, der er generalsekretær hos DRC Dansk Flygtningehjælp.

- I denne situation skal vi alle vise samfundssind, og vi ønsker at være på forkant med en eventuel ny Covid-19 bølge i efteråret, og vi vil gøre vores bedste for at forhindre yderligere smittespredning.

Sidste år indbragte indsamlingen 11 millioner kroner på dagen.

Indsamlingen den 8. november vil i stedet foregå digital, hvor der er mulighed for at donere til organisationen, mens man sidder hjemme bag skærmen.

Frivillig: ’Trist, men forståeligt’

Aflysningen af den planlagte fysiske landsindsamling ærgrer Thomas Sørensen, der har været frivillig koordinator på Østerbro for DRC Dansk Flygtningehjælp de seneste 16 år.

Han kan dog godt forstå organisationens beslutning.

- Jeg tænker, at det er det rigtige at gøre. Vi ved ikke, hvordan samfundet ser ud i november.

Han er glad for, at der trods alt bliver mulighed for at samle ind til organisationen digitalt, men han frygter, at der ikke kommer lige så mange penge, som der er brug for, når det kun er muligt at give penge online.

- Jeg er rigtig bange for, at en digital indsamling drukner i mediestrømmen, siger Thomas Sørensen.

DRC Dansk Flygtningehjælp frygter at miste en tredjedel eller i værste fald halvdelen af den planlagte indtægt på grund af den manglende fysiske indsamling.

Afventer myndighederne

Hos Red Barnet og Røde Kors vil indsamlingsbøsserne indtil videre rasle til efteråret.

- Vi følger selvfølgelig situationen nøje, men vi synes, at det er lidt for tidligt endnu at vurdere, om det bliver muligt at gennemføre en landsindsamling til efteråret i oktober, lyder det fra Morten Purup Jørgensen, der er marketing og fundraisingchef i Dansk Røde Kors.

Siden der ikke har været nogen officiel udmelding om, at landsindsamlingerne til efteråret vil udgøre en sundhedsrisiko, vil Røde Kors vente med at træffe en beslutning.

- Vi vil gerne se tiden an frem til sommerferien, siger Morten Purup Jørgensen.

Hos Red Barnet venter man også på at træffe en beslutning, lyder det fra generalsekretær Johanne Schmidt-Nielsen.

- Overvejelserne er lige nu, om vi skal holde fast i den fysiske indsamling, som er helt afgørende for det arbejde, vi laver for udsatte børn herhjemme og ude i verden, eller om vi er nødt til at aflyse og finde andre måder at samle ind på, siger hun.

Hvis indsamlingen bliver aflyst, håber Johanne Schmidt-Nielsen, at organisationen kan finde alternative metoder.

- En aflysning kan få store konsekvenser for vores arbejde med udsatte børn, fastslår hun.

DRC Dansk Flygtningehjælp er indtil videre den første organisation, der aflyser deres fysiske landsindsamling til efteråret.