Dansk Flygtningehjælp kritiserer ny vejledning for asylbørn

Det skal fremgå mere tydeligt, at børn kan få familiesammenføring, mener Dansk Flygtningehjælp.

Dansk Flygtningehjælp kalder den nye vejledning problematisk. (Foto: Darrin Zammit Lupi © Scanpix)

I Dansk Flygtningehjælp kritiserer asylchef Eva Singer den nye vejledning for uledsagede asylbørn, som er kommet fra Udlændingestyrelsen.

- Jeg mener helt klart, at det er et fremskridt. Men jeg mener stadig, man kan være mere tydelig på det, der er udgangspunktet - nemlig at de har mulighed for at få familiesammenføring, siger Eva Singer.

Oplysningerne om, at mindreårige asylansøgere har ret til familiesammenføring, har været skjult, men efter kritik fra ombudsmanden har Udlændingestyrelsen valgt at gøre oplysningerne mere klare med følgende lovtekst:

"Du har fået midlertidig beskyttelsesstatus. Din familie kan derfor som udgangspunkt tidligst få familiesammenføring, hvis din midlertidige opholdstilladelse forlænges efter 3 års ophold. Din familie vil dog i visse tilfælde have mulighed for at få opholdstilladelse i Danmark inden for de første 3 år".

Eva Singer mener dog, at teksten stadig er problematisk.

- Udgangspunktet er, at man ikke kan få familiesammenføring - men efter særlige omstændigheder kan man godt. Når vi taler om mindreårige børn uden forældre, mener jeg, at udgangspunktet er, at man godt kan få familiesammenføring, men der kan være omstændigheder, der gør, at man alligevel ikke kan, siger Eva Singer.

Hun henviser desuden til FN's børnekonvention.

- Heraf fremgår det, at staterne skal gøre, hvad de kan, for at børn er sammen med deres forældre.