Dansk Flygtningehjælp: Regeringens asylkampagne vil ikke virke

Regeringens plan om at reklamere i udenlandske medier ligner et slag i luften, mener Dansk Flygtningehjælp.

Regeringen vil nedbringe antallet af asylansøgere gennem en kampagne. Her ses afghanske flygtninge, der lige er ankommet med gummibåd fra Tyrkiet. Billedet er et arkivfoto. (Foto: søren bidstrup © Scanpix)

Dansk Flygtningehjælp tror ikke på, at regeringens planlagte annoncekampagne i udenlandske medier om nye, forringede vilkår for flygtninge vil få nogen effekt på antallet af asylansøgere.

Og det er heller ikke givet, at annoncerne overhovedet vil afskrække nogen fra at komme til Danmark.

Sådan lyder det fra generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp Andreas Kamm.

- Der er ikke meget, der tyder på, at informationer om eksempelvis ydelsesniveauer når frem til dem, der er på flugt, og at det nævneværdigt påvirker deres ruter, siger han.

Målgruppen er menneskesmuglere

- Flygtninge er først og fremmest på vej væk fra noget, ikke til noget. Og i det omfang, de overhovedet får informationer om andre lande undervejs, så får de det fra mange forskellige kilder, siger Andreas Kamm og fortsætter:

- Så selv med min bedste vilje kan jeg ikke forestille mig, at det her vil flytte flygtninge væk fra Danmark.

Det er ikke meget, vi ved om regeringens planlagte annoncekampagne. Integrationsminister Inger Støjberg (V) har understreget, at målgruppen for annoncerne er menneskesmuglerne i lande som Tyrkiet.

Vi ved også, at annoncerne skal give nøgtern information om regeringens stramninger, der blandt andet omfatter en halvering af ydelserne til flygtninge. Men hvor og hvornår annoncerne skal indrykkes - og til hvilken pris - vides endnu ikke.

Virksomheder advarer regeringen

Men man skal nok ikke regne med, at informationer om den planlagte halvering af ydelsen til flygtninge til SU-niveau vil skræmme ret mange flygtninge fra eksempelvis Afghanistan, Syrien eller Eritrea, siger Andreas Kamm.

- Det vil jo samtidig være en konstatering af, at man rent faktisk får en ydelse. I mange af de lande, som flygtningene kommer fra, er overførselsindkomster og service fra et velfærdssamfund jo en by i Rusland.

Fredag har flere virksomheder bedt regeringen om at aflyse asylannoncerne i de internationale medier med henvisning til, at det vil skade Danmarks omdømme og gøre det sværere at tiltrække arbejdskraft udefra.

/Ritzau/