Mangfoldigheden halter i danske organisationer, der ellers selv arbejder for netop mangfoldighed.
Det skriver Jyllands-Posten i dag.
I 10 danske organisationer, som arbejder med nydanskere, integration og flygtninge, har kun fire ud af 61 ledelsesmedlemmer anden etnisk baggrund end dansk.
Blandt de 10 er Dansk Flygtningehjælp, Foreningen Nydansker og Dansk Røde Kors.
Hos Dansk Flygtningehjælp har ingen i ledelsen en anden etnisk baggrund end dansk, men der er dog nydanskere ansat i andre lag i organisationen.
Det tager generalsekretær Andreas Kamm med ophøjet ro, for han mener, det i højre grad handler om at have fokus på talentudvikling.
- Jeg tænker, det er et spørgsmål om tid at få skabt nogle karriereveje, der betyder, at vi kan producere vores egne øverste ledere, så de afspejler den bredde, vi har, siger han til DR Nyheder.
- Vi ansætter de bedste, vi kan finde efter de kompetenceprofiler, vi har opstillet på forhånd.
Ifølge Andreas Kamm er organisationen generelt broget, selv om det ikke er tilfældet på topniveau.
- I den danske organisation har vi mange ansatte med anden baggrund end dansk, hvilket er en kæmpe force, siger han.
Gammeldags tankegang
Det er paradoksalt, at organisationer som skulle forestille at repræsentere mangfoldighed ikke selv er mangfoldige, siger debattør og jurist hos Exitcirklen Khaterah Parwani til Jyllands-Posten.
Mange virksomheder har en "forældet" måde at vælge kvaliteter på, lyder kritikken.
Det er Sherin Khankan enig i. Hun er stifter og leder af Exitcirklen, som er samtalegrupper for psykisk voldsramte, og hun har derudover stiftet Danmarks eneste kvindemoské.
Hun mener ligesom Parwani, at det er problematisk, når ledelserne ikke selv opfylder det, de gerne vil repræsentere.
- Hele troværdigheden falder fra hinanden, siger hun til DR Nyheder.
I Sherin Khankans optik er der en tendens i samfundet til, at den "rigtige" leder er en neutral, hvid mand eller kvinde.
- Jeg har selv oplevet at blive diskrimineret på baggrund af min religion. Jeg fik at vide, at jeg skulle træde af som leder, hvis min virksomhed skulle fusionere, fordi jeg er for kontroversiel, siger hun.
Den problematik genkender Andreas Kamm ikke i Dansk Flygtningehjælp.
- Uden jeg har gjort det op, så tænker jeg, at en meget stor del hos os har muslimsk baggrund. Det er ikke noget, vi hæfter os ved, siger han til DR Nyheder.
Kulturel indsigt
Hos Foreningen Nydansker er ledelsesstaben lidt mere broget end hos Dansk Flygtningehjælp. Her er én ud af seks i ledelsen nydansker.
Foreningen Nydansker arbejder for at bane vejen for nydanskere på arbejdsmarkedet og gøre ledelse med mangfoldighed til en værdsat del af dansk erhvervsliv.
Direktør Torben Møller Hansen mener ikke selv, at blot én leder med anden etnisk baggrund i organisationen er tilfredsstillende.
- Vores organisation er med til at bryde med, at nydanskere ikke er ledere. Og derfor vil jeg sætte højere ambitioner for foreningen, siger han til DR Nyheder.
- Mine nydanske kolleger har nogle gange en kulturel indsigt, som jeg kan sparre med, og som gør, at jeg bliver dygtigere, siger Torben Møller Hansen.
Nydanskerne kommer
Niddal El-Jabri, projektansvarlig i Mino Danmark, der arbejder for et samfund med engagerede og ligestillede minoritetsborgere, mener, at talenterne med anden etnisk baggrund nok skal titte frem de kommende år.
- Mange af de dygtige er stadigvæk meget unge, og de vil være mere synlige om 10-15 år, siger Niddal El-Jabri til DR Nyheder.
- Om nogle år vil det være lettere at finde de stærke personligheder med en anden baggrund.
Også Sherin Khankan tror samfundet vil opleve en ændring i, hvem der sidder på lederposterne i fremtiden.
Både fordi fordi flere unge med anden etnisk baggrund tager en længere videregående uddannelse, lyder det, og dels på grund af en ændring opfattelsen af, hvordan en leder ser ud.
- Jeg tror, begge tendenser vil gøre sig gældende. Det vil dels ske naturligt, fordi vi får en ny generation af unge mennesker, der har en flerkulturel baggrund, og i nogle tilfælde en muslimsk baggrund, og de bygger deres egne virksomheder og NGO’er op og viser, hvordan lederskab også kan se ud, siger Sherin Khankan.