Dansk forsker sår tvivl om britisk astmaforskning

Stramme rygelove har givet nedgang i antallet af indlagte børn med astma, viser britiske undersøgelser.

En uventet sidegevinst ved de stramme rygelove, som rullede over Europa sidst i nullerne, dukker nu op igen.

I England har et hold forskere fundet en sammenhæng mellem et faldende antal børn, der indlægges med akut astma, og landets stramme rygelov, som trådte i kraft i 2007.

Det første år, efter at rygeloven blev ændret, blev 12 procent færre børn hasteindlagt med astma. Men hos Dansk BørneAstma Center giver leder - og overlæge i pædiatri - Hans Bisgaard ikke meget for resultaterne.

- Jeg synes, det er dårlig forskning. Konklusionen svarer til, at der et år er færre børnefødsler og færre storke, og man så bare vedtager, at de to ting hænger sammen, siger han til Ritzau.

I 2010 viste tilsvarende skotske undersøgelser offentliggjort i "New England Journal of Medicine" - den absolutte sværvægter inden for medicinsk forskning - samme tendens, og tallene blev accepteret som sande, men Hans Bisgaard er uenig.

- Danske tal på området viser faktisk, at vi oplevede et lillebitte fald i astmatiske akutindlæggelser samtidig med Skotland, men vi indførte først rygelov året efter. Hvad skyldes så det danske fald, hvis det skotske skyldes rygeloven, spørger han.

Han mener, at selvom rygning er en af de faktorer, der beviseligt hænger sammen med astma, kan røgen alene ikke forklare hyppigheden i sygdommen.

På Odense Universitetshospital er overlæge i pædiatri Arne Høst dog overbevist om, at rygeloven har en effekt:

- Det er gode resultater, vi ser fra England. Risikoen for at få astma er mere end fordoblet, hvis mor eller far ryger. De stramme rygelove har medført, at flere er stoppet med at ryge, og det har fået røgen ud af hjemmet, siger han til Ritzau.

Han er overbevist om, at tendensen fra den engelske undersøgelse ville være den samme, hvis undersøgelsen blev gennemført i Danmark.

Hans Bisgaard ønsker dog, at der fortsat bliver forsket i andre årsager til astma.

- Astma er den største kroniske sygdom hos børn. Det er den største årsag til, at de kommer på sygehuset og den største årsag til, at de får medicin - og vi aner ikke, hvorfor der er så meget af det. Det skal vi finde ud af, siger han.

Ifølge Danmarks Statistik er der ingen entydig udvikling i antallet af indlæggelser for børn med astma, siden den danske rygelov trådte i kraft i 2007.

/ritzau/

Facebook
Twitter