Dansk forskningsprojekt: Sundhedspersonale skal testes for, om de har haft coronavirus

Op mod 400 medarbejdere på Nordsjællands Hospital skal testes.

Nordsjællands Hospital vil følge udviklingen af antistoffer hos omkring 400 medarbejdere hele epidemiens varighed. (Foto: © (C) DR Nyheder, (c) DR)

I løbet af ugen skal sundhedspersonale på Nordsjællands Hospital ned og have taget en blodprøve, mens de er på arbejde.

Det er en del af et forskningsprojekt, hvor medarbejdere fra hospitalet skal testes for, om de har antistoffer for ny coronavirus, og dermed om de allerede har været smittet. I første omgang drejer det sig om 200 medarbejdere, der skal testes, men det skal skaleres op til 400 medarbejdere.

Formålet med projektet er at undersøge, om man udvikler immunitet overfor virusset, når man har haft det, og i så fald hvor længe den immunitet holder.

Medarbejderne, der deltager i projektet, skal testes en gang om ugen. Den test sendes til Oxford University, som så sender prøvesvar retur til Danmark.

Det er forskningschef på hospitalet Thea Kølsen Fischer, der står i spidsen for projektet.

- Vi antager ud fra den viden, vi har fra andre sygdomme, at når vi danner antistoffer, så er det, fordi man har været smittet, og så er man beskyttet i noget tid, siger Thea Kølsen Fischer.

- Men vi ved det rent faktisk ikke. Vi ved ikke noget om, hvor længe du er beskyttet. Hvis du er beskyttet, tilføjer hun.

Testpersonerne vil blive fulgt over hele epidemiens varighed for at indsamle så meget data som muligt.

- Først når epidemien er slut, kan vi konkludere på vores data. Indtil den er ovre, er man stadig i risiko for at blive smittet igen.

Naturlig vaccine

Hos Statens Serum Institut er de ifølge Politiken i gang med at teste eksisterende antistoftest-kits, så man kan udbrede den type test i Danmark.

Det arbejde er Karen Angeliki Krogfelt en del af. Hun er professor i medicinsk mikrobiologi ved Roskilde Universitet og har arbejdet med antistoffer i mange år.

Hun tror, at Statens Serum Institut vil være færdige med at sammenligne de antistoftest, der er på markedet, i løbet af ugen og herefter begynde at brede den ud.

I videoen her kan du se, hvordan kroppen bekæmper et nyt virus:

Professoren har en forventning om, at hvis man har et højt niveau af antistoffer, så kan man ikke smitte andre, før niveauet af antistoffer begynder at falde igen. Ud fra tidligere studier om Sars-epidemien, kan det tyde på, at man vil have immunitet i omkring to år.

Dermed kan en antistoftest indikere, at man ikke smitter eller kan blive smittet, siger hun.

Hun synes, det kunne være en god ide at teste et repræsentativt udsnit af befolkningen for, om de har antistoffer.

- Jo flere, der er immune og dermed naturligt vaccineret, jo bedre vil det være, og jo mindre fare vil der være ved nummer to bølge.

Kan bruges i forbindelse med genåbning af Danmark

Hvis der kommer endnu en bølge af virusset i efteråret, vil man allerede der kunne bruge viden fra antistoftest strategisk.

Man vil eksempelvis kunne bruge dataen til at se, hvilke grupper der ikke har været smittet i stor grad, og som man skal være opmærksomme på.

Derudover forventer professoren også, at resultatet af sådanne test have betydning for, hvornår landet kan åbnes op igen, fordi dataen vil fortælle noget om, hvor udbredt smitten har været i Danmark.

Både Karen Angeliki Krogfelt og Thea Kølsen Fischer understreger, at man stadig ikke har viden om, hvordan coronavirus-antistoffer fungerer, og dermed hvordan immuniteten fungerer.

Derfor lyder opfordringen fra Thea Kølsen Fischer, at du stadig skal tage de samme forholdsregler, hvis du har været smittet med virusset, som hvis du ikke havde været smittet.

- Så længe vi ikke har viden om, om den her immunitet beskytter dig mod ny sygdom, så er man nødt til at handle, som om man ikke har været smittet og tage de samme forholdsregler, indtil vores resultater er helt klar, siger hun.