Dansk fregat skal hjælpe amerikansk hangarskib med at afskrække russerne

Fregatten skal sammen med andre lande beskytte amerikansk hangarskib i Nordatlanten.

Her er det en fregat af Iver-Huitfeldt-klassen, som bliver choktestet med sprængninger under vand. (Foto: © NIELS AHLMANN OLESEN, Scanpix Denmark)

En næsten 140 meter lang fregat med op til 135 danske soldater bliver inden længe sendt mod det nordlige Atlanterhav.

Helt præcist går turen til det Nordatlantiske område, hvor fregatten sammen med andre landes skibe skal hjælpe til med at beskytte et stort amerikansk hangarskib ved at danne en ring rundt om det.

Det sker som en del af en Nato-mission, der har til formål at afskrække i området, oplyste Forsvarsministeriet torsdag.

Når man fra dansk side vælger at gå med, handler det om flere ting.

- Der er selvfølgelig et element af, at man gerne vil bidrage til den helt generelle situation, hvor man fra Vestens, Natos og amerikansk side vil øge afskrækkelsen af Rusland, fortæller DR's forsvarsanalytiker Mads Korsager.

Derudover er det også en måde at signalere til amerikanerne, at man gerne vil yde en indsats for at være blandt deres bedste venner, forklarer han.

Her kan du se størrelsesforholdet mellem den danske fregat (øverst) og det amerikanske hangarskib (nederst), som fungerer som en slags flydende flyveplads. (© (DR Grafik/Søren Winther Nørbæk))

Analytiker: Man vil super gerne holde øje med russerne

Det er ikke tilfældigt, at det netop er i Nordatlanten, afskrækkelsen finder sted.

- Nordatlanten er vigtig, fordi det er over det stykke vand, at der skal komme forstærkninger til Europa, hvis der bliver mere ballade. Det vil man gerne have styr på, siger DR's forsvarsanalytiker Mads Korsager.

Derudover vil man gerne have overblik over, hvad Ruslands øvrige flåde - særligt landets atomubåde - laver.

- Ubådene har base nord for Norge oppe omkring Kola-halvøen, så man vil super gerne holde øje med, hvad de render og laver.

'Det er et stort kompliceret puslespil'

Udover Danmark kommer også Canada, Frankrig, Spanien og Holland til at bidrage med fregatter eller andet, som tilsammen danner hangarskibsgruppen.

En hangarskibsgruppe består typisk af selve hangarskibet, der er en flydende flyveplads med 80-100 fly af forskellig karakterer og skibe, der sejler rundt om for at beskytte det. Alt fra fregatter, destroyere og til logistikskibe, forklarer Carsten Fjord-Larsen, der er fungerende chef for Søværnskommandoen.

- Det er et stort kompliceret puslespil, og det er umådelig vigtigt, at vi viser, vi kan være med her, siger han.

For det danske forsvar er deltagelsen også en gylden mulighed for at få trænet med de andre nationer og få vist, at man kan stå sammen og være en del af en sådan amerikansk hangarskibsgruppe, siger han.

- Vi får et rigtig stort udbytte ud af at arbejde sammen med dem.

Derudover handler det også om at få opbygget tillid.

- Helt konkret drejer det sig om, at chefen for det amerikanske hangarskib og styrkechefen har tillid til, at de danske fregatter har evnerne, viljen og kapaciteten til at være med på lige fod med de andre.

Det er ikke kun fregatten, der ifølge Forsvarsministeriet bliver sendt afsted på mission inden længe.

Fra august vil der også blandt andet blive udsendt fire F-16-kampfly, som i fire uger skal deltage i en Nato-mission over islandsk luftrum.

På et pressemøde tidligere i dag forklarede forsvarsminister Morten Bødskov (S) de danske bidrag med, at der ikke er tvivl om, at der er krig i Europa, og at det er vigtigt at sende et signal om, at Europa står sammen.