Dansk Greenpeace-aktivist: Vi blev kidnappet af russerne

Anne Mie Roer Jensen giver sit første interview, efter at hun mod kaution er blevet løsladt fra fængslet i Rusland.

Greenpeace-skibet Arctic Sunrise blev i strid med international lov bordet af russiske sikkerhedsstyrker i internationalt farvand, og besætningen blev kidnappet.

Sådan lyder den danske styrmand Anne Mie Roer Jensens udlægning af episoden i september, da hun og resten af besætningen på Arctic Sunrise protesterede mod Ruslands olieboringer i Det Arktiske Ocean.

For første gang siden løsladelsen fra et russisk fængsel giver Anne Mie Roer Jensen et eksklusivt interview med 21 Søndag i aften.

Hun fortæller i interviewet, at den russiske kystvagt efter aktionen mod Gazproms olieboreplatform skød en række advarselsskud. Men da Arctic Sunrise befandt sig i internationalt farvand, var Greenpeace-aktivisterne ikke nervøse.

- Vi sejler rundt i internationalt farvand, og hvis vi ikke forstyrrer dem, så lader det til, at de vil lade os være. At de så kommer i en helikopter i internationalt farvand og border vores skib - det var ikke lige noget, vi havde forudset, siger Anne Mie Roer Jensen.

Spiste aftensmad, da skibet blev bordet

Hun sad og spiste aftensmad i messen, da hun hørte helikopteren. Anne Mie Roer Jensen løb op på broen, og herfra kunne hun se, at flere besætningsmedlemmer blev tvunget ned på knæ af de russiske sikkerhedsstyrker.

- Så begyndte de at arbejde sig på vej mod at komme indendørs. Vi havde låst dørene op til broen, for hvis de først var oppe på broen, så kunne de jo overtage kommandoen, og det ville vi ikke have, for vi er jo i internationalt farvand, så de havde ikke ret til at borde os, siger Anne Mie Roer Jensen.

Til sidst måtte Greenpeace-aktivisterne dog overgive sig og give russerne adgang til broen, forklarer hun.

- De fik stoppet maskinen, og skibet begyndte at drive, og så havde de styringen. Det var ikke særligt rart.

Kidnappet som i Somalia

Ifølge Anne Mie Roer Jensens forklaring blev skibets kommunikationsmidler beslaglagt, og besætningen fik at vide, at de var arresteret.

Men på danskerens officielle papirer fremgår det, at hun først blev anholdt den 24. september og ikke umiddelbart efter aktionen, som fandt sted den 18. september.

- Så der er lige fem dage, hvor vi i og for sig har været kidnappet, for de påstår, at vi ikke har været arresteret.

- Jeg synes helt bestemt, at vi må have været kidnappet i den periode. Det er jo præcis sådan de gør i Somalia, når det er, at de tager folk. Tager skibet ude i internationalt farvand og trækker det ind i nationalt farvand og tager besætningen i land, siger Anne Mie Roer Jensen.

Ingen havde set det komme

Greenpeace-aktivisterne var inden aktionen bevidste om, at situationen kunne udvikle sig dramatisk, men den russiske reaktion var alligevel overraskende, forklarer hun.

- Der var jo ikke nogen, der havde forudset, at vi skulle have kystvagter til at skyde efter vores både, stikke huller i vores gummibåde og nærmest skubbe folk ud over kanten på gummibådene.

I alt blev 30 aktivister fra Greenpeace anholdt af de russiske myndigheder og anklaget for pirateri, efter at de havde protesteret imod, at Rusland leder efter olie i Barentshavet nord for Rusland.

Anne Mie Roer Jensen og resten af besætningen blev i sidste uge løsladt mod kaution og befinder sig i Sankt Petersborg.

Vigtigt at stå frem

Den danske aktivist har efter sin løsladelse kun sagt ja til at blive interviewet af 21 Søndag.

- Jeg er kun gået med til det her ene interview, og det er fordi, jeg ikke er nogen medieperson. Men jeg tror på, hvad vi laver, og jeg tror på, at det skal ud, og at folk skal vide det.

Anne Mie Roer Jensen står også frem for at vise familie og venner hjemme i Danmark, at hun har det godt.

- Det er vigtig for mig at stå frem og sige ved du hvad? Det kan godt være, at jeg har været derinde, men jeg har det godt, og jeg er ikke død af tuberkulose eller blevet spist af rotter, og hvad der ellers har stået i diverse aviser.

Greenpeace har betalt Anne Mie Roer Jensens kautionsbeløb på 340.000 kroner.

Den danske styrmandselev skal blive i Rusland, mens myndighederne fortsætter sin undersøgelse og forberedelse af retssagen, og hun risikerer stadig op til 7 års fængsel.

I aften kan du se hele interviewet med Anne Mie Roer Jensen i 21 Søndag.

FacebookTwitter