Dansk hærchef hacket af cyberkriminelle

Generalmajors private profil blev overtaget af fremmede webaktører.

Generalmajor Michael Lollesgaard er chef for Hærkommandoen og dermed øverste officer i den danske hær. Hans private LinkedIn-profil blev for nylig overtaget af hackere. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Det er lykkedes fremmede hackere at tiltvinge sig adgang til et særdeles eftertragtet mål i det danske forsvar.

For nylig blev en privat profil tilhørende chefen for hæren, generalmajor Michael Lollesgaard, angrebet og overtaget af hackere.

Det bekræfter Forsvarskommandoen over for DR Nyheder.

- Der er tale om Michael Lollesgaards private profil på LinkedIn. Den rummer ikke følsomme oplysninger, og de rette instanser er orienteret om hændelsen, skriver Forsvarskommandoen i et skriftligt svar.

Advarer mod at åbne filer

Generalmajor Michael Lollesgaard har ikke yderligere kommentarer. Men på sin private og offentlige LinkedIn-profil advarede han i løbet af weekenden mod at åbne dokumenter afsendt fra ham.

- Undskyld, den sene meddelelse - jeg blev lukket ude, men har nu gjort, hvad man skal - skift password og installer to-faktor-adgang. Beklager, skriver Michael Lollesgaard.

I opslaget fremgår det også, at personer har modtaget skrivelser afsendt fra den hackede profil.

Forsvarets netværk er fysisk adskilt fra det offentlige internetværk. Det betyder, at en kompromitteret personlig profil ikke direkte giver adgang til militære hemmeligheder.

Men ifølge en ekspert i cyberkriminalitet er det en velkendt metode, at hackere kan få adgang til andre dele at vitale netværk, hvis en betroet person sender filer ud.

Filer der, hvis de åbnes, kan erobre både netværk og computere.

- Det her betyder rød alarm og hektisk oprydningsarbejde i Forsvarets Efterretningstjeneste, siger Jan Lemnitzer, ekspert i cyberkriminalitet og tidligere assisterende professor ved Center for War Studies, Syddansk Universitet.