Dansk hjælp til forsvar af Island

Danmark vil hjælpe Island, der ikke selv har et militær, med landets sikkerhed og forsvar. Det fremgår af en ny aftale mellem de to lande.

HDMS Laxen er en af det danske søværns stoltheder. Island har slet ikke noget militær, så landet har brug for hjælp. (Foto: © Søværnets Operative Kommando, Søværnets Operative Kommando)

Danmark og Island udvider militært samarbejde. Islændingene har brug for militær hjælp, fordi amerikanerne har forladt Keflavik-basen.

Danmark skal fremover i højere grad hjælp Island med sikkerhed og forsvar.

Det ligger fast efter Udenrigspolitisk Nævn har godkendt en rammeaftale, som danske og islandske embedsmand har forhandlet sig frem til.

Landet uden militær

Det nordatlantiske land har som noget ganske særligt for en selvstændig nation ikke nogen hær selv.

Aftalen mellem Danmark og Island indeholder blandt andet mulighed for fælles træning af personel, styrkelse af samarbejdet på beredskabsområdet.

Den indeholder også gensidige besøg og deltagelse i aktiviteter og øvelser med danske og islandske fly, helikoptere, orlogsskibe og kystvagtfartøjer.

Amerikanerne er skredet

Islændingene har brug for den ekstra hjælp fra Danmark fordi landet ikke længere er godt beskyttet af USA.

Frem til september 2006 var der amerikanske styrker på Keflavik. Siden da har Island befundet sig i et sikkerhedspolitisk tomrum uden militære styrker.

Fra islandsk side er der derfor behov for øget hjælp fra nabolandene inden for sikkerheds- og forsvarsområdet ud over det samarbejde, der allerede finder sted gennem NATO, FN og Nordisk Råd.

Det ønske har Danmark nu imødekommet, ligesom Norge har aftalt med islændingene at placere kamp- og patruljefly i Keflavik.

Danmark og Island har allerede gennem en årrække samarbejdet om søredning, fiskerikontrol og havmiljøkontrol.