Dansk Industri: Mindre nørdet image skal gøre kvinder it-interesserede

En skæv fordeling af mænd og kvinder i it-branchen kan give problemer, viser ny analyse fra Dansk Industri.

Flere it-ansatte bør være kvinder, mener Dansk Industri. (Foto: Henning Bagger/Scanpix 2013) (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Et mørkt lokale, store hørebøffer, en lysende skærm og et skrivebord fuld af energidrik og søde sager.

De fleste vil nok forestille sig en mand sidde ved computerskærmen i sådan et scenarium. Men står det til Dansk Industri, skal fremtiden byde på flere it-interesserede kvinder.

En ny analyse viser nemlig, at færre kvinder arbejder inden for it og digitalisering i Danmark. Kun omkring 27,5 procent af de beskæftigede i branchen er kvinder, hvilket er et fald på 2,5 procent siden 2008.

De få kvinder i it-branchen er ifølge Adam Lebech, direktør i DI Digital, et problem af flere årsager:

- Det er rigtig godt, at der er balance mellem mænd og kvinder på en arbejdsplads. Det giver muligheder for at få et godt arbejdsklima og få alle perspektiver på sagerne. Og så er det et problem, fordi vi mangler så mange it-specialister, siger han til DR Nyheder.

Adam Lebech tilføjer, at hvis man kunne uddanne lige så mange kvinder som mænd inden for it, ville det resultere i 1.700 ekstra it-specialister om året.

Image skal ændres

For at få flere kvinder til at vælge it-vejen som uddannelsesmulighed skal man ifølge Adam Lebech ændre på det image, som it og digitalisering har.

- Det handler om at komme væk fra det nørdede, hvor man tænker på det som noget med at sidde foran en computer og kode med cola til langt ude på natten, siger han.

I stedet bør man ifølge Adam Lebech fremhæve, at it-arbejde blandt andet går ud på at lave kreative løsninger på samfundsproblemer samt arbejde i grupper og kundekontakt.

Derfor taler Dansk Industri i øjeblikket med landets universiteter om it-studiernes indhold og om, hvordan man kan ændre fordomme, skabe rollemodeller og gode miljøer.

Med dette arbejde håber Adam Lebech, at man kan kickstarte pigernes it-interesse allerede i folkeskolen.