Dansk Industri om regeringens opholdskrav: Det lovforslag er ikke groet i vores have

Arbejdsgiver- og erhvervsorganisationen advarer mod negative konsekvenser i lovforslag om opholdskrav for dagpenge.

Dansk Industri opfordrer til, at lovforslag om opholdskrav for ret til dagpenge støvsuges for indhold, der afholder medarbejdere fra at gøre karriere i udlandet. (Foto: Katrine Emilie Andersen © Scanpix)

Industrigiganten Flsmidth & Co. A/S advarer mod faldgruberne i regeringens opholdskrav for ret til dagpenge.

Arbejdsgiver- og erhvervsorganisationen Dansk Industri følger nu trop og opfordrer til, at lovforslaget støvsuges for indhold, der afholder medarbejdere fra at gøre karriere i udlandet.

- Det er ikke et lovforslag, som er groet i Dansk Industris have. Vi forholder os til det og mener, at det er rigtig vigtigt vi får set på, om der er nogle utilsigtede og negative konsekvenser for virksomhederne og deres medarbejdere, vi skal have ryddet ud i, siger Linda Wendelboe, der er chef for Dansk Industris Global Talent-afdeling.

Dagpengeret ryger efter et år

Sammen med Dansk Folkeparti vil regeringspartierne fra årsskiftet indføre et såkaldt opholdskrav for retten til dagpenge. For at kunne modtage arbejdsløsheds-, syge- eller barselsdagpenge, skal man i syv ud af de seneste otte år have opholdt sig i Danmark eller et andet EU eller EØS-land.

Lovforslaget betyder, at man mister dagpengeretten, hvis man eksempelvis har boet og arbejdet i Kina, USA eller Australien mere end 12 måneder. Undtaget fra loven er blandt andre danske selskaber og besætninger på danske skibe.

Men undtagelserne er dog fortsat alt for uklare, advarer Dansk Industri.

- Som lovforslagets ordlyd er nu, er der behov for præcisering. Der er stadig usikkerhed omkring, hvem der er omfattet af undtagelserne, siger Linda Wendelboe, der peger på, at en medarbejder nu risikerer at miste retten til dagpenge alt efter, hvordan virksomhedens organisationsdiagram ser ud.

- Det er vigtigt, at der ikke sondres mellem datterselskab til dansk virksomhed, et hovedkvarter, et søsterselskab eller en filial. Det skal selvfølgelig være sådan, at man som medarbejder kender dækningen, når man vender hjem igen, understreger Dansk Industri-chefen.

Bekymring hos børsnoteret virksomhed

Hos et af landets største selskaber, børsnoterede FLSmidth & Co. A/S, er bekymringen, at lovforslaget kan hæmme internationalt udsyn og erfaring.

- I mere end 125 år har FLSmidth været succesfulde med en dansk base. Blandt andet fordi vi har kunnet tiltrække unge, danske medarbejdere med internationalt baggrund og tilsnit. Det gør dem rigtig velegnede til at arbejde i hele verden, siger Carsten Riisberg Lund, senior vice president.

- Vi er bekymrede for, at lovforslaget giver en utryghed for dem, der ønsker at rejse ud i verden i kortere eller længere tid, lyder det fra ingeniørvirksomheden, der har kontorer i mere end 50 lande.

Ifølge Linda Wendelboe, chef for DI Global Talent, opfordrer Dansk Industri til at luge usikkerheden ud af lovforslag. (Foto: Hans Søndergaard © Dansk Industri)

Hos Dansk Industri deler man bekymringen.

- Alt der bidrager med usikkerhed om, hvordan man er stillet når man vender hjem kan gøre, at ens motivation for at tage ud bliver mindre. Det kan gøre, at det bliver rigtig svært for virksomhederne at få deres dygtige, danske medarbejdere til at tage ud i verden og bidrage til væksten internationalt, siger Linda Wendelboe.

Ifølge Dansk Industri har det stor værdi for erhvervslivet, at medarbejdere tager på karriereophold i udlandet.

- Man får viden om, hvordan man driver international forretning og får internationale kompetencer der kommer i spil, når man vender hjem til det danske arbejdsmarked. Samtidig dygtiggør man sig på nogle af de markeder, som det er vigtigt, at virksomhederne har viden om, hvis de skal eksportere til dem, siger Linda Wendelboe fra Dansk Industri.

Minister: Vi lytter til virksomhederne

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) ønsker ikke at stille op til interview, men har sendt en skriftlig kommentar til erhvervslivets kritik af lovforslaget.

- Vi lytter selvfølgelig til virksomhederne. Der skal ikke være nogen tvivl om, at vi ikke ønsker at lægge unødige hindringer i vejen for at fastholde og tiltrække kvalificeret arbejdskraft til Danmark, tilskynde til at tage en uddannelse og sikre et velfungerende arbejdsmarked.

- Derfor er der også lagt op til en række undtagelser fra opholdskravet, det gælder f.eks. ophold i EU, studerende, der rejser ud og dygtiggør sig og personer, der er udstationeret for en dansk virksomhed eller det offentlige.

- Men grundlæggende mener jeg det er rimeligt, at man skal have en stærk tilknytning til Danmark for at få ret til dagpenge. Man skal huske på, at omkring halvdelen af det beløb, som udbetales i dagpenge, er betalt af skatteborgerne, skriver Troels Lund Poulsen (V).