Dansk irakkriger lægger sag an mod politiet

32-årig dansker har kæmpet mod Islamisk Stat i Irak. Det skal han ikke kriminaliseres for, mener hans advokat.

For fem uger siden fik en dansker, der har kæmpet i Irak mod IS, sit pas inddraget af Syd- og Sønderjyllands Politi efter den nye paslov. (modelfoto) (Foto: © Brian Bergmann, Scanpix)

En dansker, som tidligere har kæmpet sammen med den internationale koalition mod Islamisk Stat, sender nu politiet i Syd- og Sønderjylland i retten, fordi politiet har inddraget hans pas for fem uger siden som følge af den nye paslov.

Det skriver Politiken.

Det er ifølge mandens advokat, Erbil Kaya, den første sag af sin art i Danmark, hvor en civil udelukkende har kæmpet sammen med alliancen. Advokaten er derfor er overrasket over, at hans klient har fået frataget sit pas.

- Han har kæmpet sammen med alliancen mod vores fælles fjende, Islamisk Stat. Det kan ikke passe, at han skal kriminaliseres for det, og derfor tager vi sagen for retten, siger Erbil Kaya.

Efter at pasloven blev vedtaget 1. marts 2015 blev det muligt for politiet at inddrage passet fra danske statsborgere, som myndighederne mener vil deltage i væbnede konflikter i udlandet.

For under et år siden var den 32-årige Martin, som ikke ønsker sit efternavn frem, i Irak for at kæmpe mod Islamisk Stat.

Ifølge ham selv har han udelukkende kæmpet sammen med de kurdiske peshmergasoldater. Det er de styrker, Danmark selv har været med til at træne, og som er en del af den koalition, der bekæmper Islamisk Stat i Irak.

/ritzau/