Dansk Jehovas Vidne er varetægtsfængslet i Rusland

Advokaten for Jehovas Vidner i Rusland opfordrer den danske ambassade til at gå ind i sagen.

Det er ikke første gang, Rusland har slået hårdt ned på medlemmer af Jehovas Vidner. Her er det russiske skrifter hos medlemmer af Jehovas Vidner i Rusland, der i 2015 blev anholdt for at tilhøre organisationen. (© Getty Images)

En dansk mand er blevet varetægtsfængslet to måneder i Rusland, bekræfter Jehovas Vidner.

Der er tale om en dansk mand, men som er bosat i Rusland og er russisk gift, fortæller talsmand for Jehovas Vidner i Danmark Dag-Erik Kristoffersen.

- Vi har jævnligt kontakt med hans hustru, og hun har bekræftet, at han er fængslet, mens sagen efterforskes. Hun har oplyst, at han er varetægtsfængslet i to måneder, siger han.

Den danske mand blev ifølge Dag-Erik Kristoffersen anholdt klokken 19 torsdag i en aktion i den russiske by Orjol, hvor han mødtes med nogle trosfæller.

- Det er kun ham, der fortsat er arresteret, siger talsmanden. Rusland har netop forbudt Jehovas Vidner

Ingen besøg endnu

Manden har endnu ikke haft besøg, fortæller Viktor Sjenkov, der advokat for Jehovas Vidner i Rusland, til DR Nyheder.

Han oplyser, at en lokal advokat i morgen vil tage på besøg i fængslet for at besøge manden, der ifølge advokaten er den eneste anholdte i forbindelse med aktionen torsdag.

Manden skal have boet i Rusland igennem et stykke tid, men det er uklart, hvor godt russisk han kan tale.

Mandens hustru har dog oplyst, at hun har haft telefonisk kontakt med ham, efter han blev anholdt.

Advokaten, Viktor Sjenkov, siger til DR Nyheder, at han opfordrer Danmark til at lægge maksimalt, diplomatisk pres på Rusland for at få løsladt danskeren.

I Udenrigsministeriets Borgerservice bekræfter man anholdelsen overfor DR, ligesom man er i gang med at yde bistand til den pågældende mand. Men man kan ikke oplyse yderligere.

Flere anholdelser efter lovændring

Jehovas Vidner har oplyst i en pressemeddelelse, at aktionen blot er den seneste i en hel række af aktioner mod Jehovas Vidner i Rusland, efter højesteret har afgjort, at den religiøse organisation skal lukkes ned og ikke længere er lovlig i Rusland.

Menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch kalder højesteretsafgørelsen "et alvorligt brud på Ruslands forpligtelser til at respektere og beskytte religiøs frihed".

Afgørelsen betyder, at Jehovas Vidner nu officielt betegnes som en ekstremistisk organisation i Rusland, og at alle aktiviteter med forbindelse til den religiøse bevægelse er blevet bandlyst.

Jehovas Vidner har tidligere ført en sag mod den russiske stat for den Europæiske Menneskerettighedsdomstol. Det skete, efter de russiske myndigheder i begyndelsen af 00'erne blandt andet erklærede en række af Jehovas Vidners publikationer for ulovlige og forbød Jehovas Vidners trossamfund i Moskva.

Her erklærede domstolen, at Ruslands forbud mod var et brud på menneskerettighederne.