Dansk journalist stemplet som PKK-støtte: ‘Jeg blev angivet til tyrkisk sikkerhedstjeneste’

Tyrkisk PKK-rapport har allerede haft store konsekvenser for Deniz Serinci.

Deniz Serinci er journalist i Danmark, men hans navn optræder mange gange i en tyrkisk rapport, der stempler politikere og journalister som PKK-støtter.

Deniz Serincis mor er alvorligt syg og har fået konstateret en tumor, men han tør ikke tage til Tyrkiet og besøge hende.

Den danske journalist er nemlig blevet stemplet som PKK-støtte i en meget omtalt rapport, der er udført af den regeringsvenlige tænketank Seta med forbindelser til præsident Recep Tayyip Erdogan og hans regering.

Den kurdiske bevægelse PKK er i Tyrkiets og EU's øjne forbundet til terroraktiviteter.

Rapporten fik i sidste uge Politiets Efterretningstjeneste til at kontakte Deniz Serinci og andre danskere, herunder toppolitikere, der karakteriseres som PKK-støtter. PET vil ikke oplyse, hvorfor de har anset det for nødvendigt at tage kontakt til disse personer for at fortælle dem, at de er en del af rapporten.

Deniz Serinci fik allerede tilbage i midten af juli nys om, at hans navn og hans medie Jiyan.dk, der dækker kurdiske forhold, var nævnt over 50 gange i rapporten.

Det fik ham til at gå på intensiv jagt efter årsagen til, at han har fået stemplet "PKK-støtte", som han på ingen måde opfatter sig selv som.

- Jeg får at vide, at jeg er stemplet som terrorsympatisør, og så spørger jeg mig selv, hvordan de ved alle de ting, der står i den rapport. Så jeg går alle mine arkiver, computere og telefoner igennem for at finde ud af, om nogen mon har angivet mig. Og så falder jeg over noget, siger Deniz Serinci.

Oplysninger sendt til PET

Tilbage i januar 2018 skrev han et opslag på Jiyan.dk’s Facebook-side, der handlede om en tyrkisk militæroffensiv i en kurdisk by i Syrien. Her fremgik det, at Tyrkiet og kurderne havde et meget forskelligt syn på, hvor mange tyrkiske soldater der mistede livet.

Efterfølgende skrev en Facebook-bruger i kommentarfeltet og opfordrede folk til at sende screenshots af jiyan.dk til email-adresser tilhørende den tyrkiske sikkerhedstjeneste og anmelde folkene bag internetavisen for at støtte terroraktiviteter.

I denne kommentar opfordrer brugeren ifølge Deniz Serinci til at angive den danske journalist og hans medie jiyan.dk til den tyrkiske sikkerhedstjeneste. Email-adresserne tilhører tyrkisk politi.

Det fik efterfølgende mange andre brugere til at reagere kraftigt og beskylde vedkommende for at være stikker. Deniz Serinci tænkte dog ikke mere over det og lod det ligge.

Men nu ligger sagen på PET's bord, fordi Deniz Serinci mener, at det bør undersøges, om brugeren har været medvirkende årsag til, at han figurerer i Seta-rapporten.

- Det er mega, mega ubehageligt, at en person nærmest agerer som en privat efterretningstjeneste i Danmark og angiver andre personer. Hvorfor angiver han mig og min netavis til en udenlandsk sikkerhedstjeneste? Det er vildt intimiderende.

- Der er så mange journalister, der er blevet fængslet i Tyrkiet, og jeg kan ikke lade være at tænke, om turen nu er kommet til mig. Jeg har været i kontakt med PET og sagt til dem, at jeg er blevet angivet og har sendt de oplysninger, jeg har. Jeg håber, at de undersøger det, fortæller Deniz Serinci, der på baggrund af rapporten ikke længere tør rejse til Tyrkiet:

- Det her gør, at jeg ikke tør tage til Tyrkiet og besøge min syge mor. Jeg frygter at blive anholdt i lufthavnen, siger han.

Deniz Serincic understreger dog, at han ikke kan vide, om Facebook-brugeren er direkte årsag til, at han har fået stemplet "PKK-støtte".

- Vi aner ikke, hvorfor folk er med i den rapport, det gør kun Seta selv. Men det er da klart, at man tænker, at de da ikke kan have fået alle de oplysninger ud af den blå luft. Der må da være nogle i Danmark, der har hjulpet dem, siger han.

Politiets Efterretningstjeneste vil hverken be- eller afkræfte, om de er gået videre med Deniz Serincis sag:

- PET kommenterer som udgangspunkt ikke på konkrete personer eller sager og har derfor ingen kommentarer, skriver efterretningstjenesten i en mail til DR Nyheder.

DR Nyheder har talt med den person, der skrev kommentaren på Facebook og angiveligt opfordrede andre til at melde Deniz Serincic til den tyrkiske sikkerhedstjeneste, men vedkommende ønsker ikke at svare på spørgsmål.

Det er velkendt, at tyrkiske konflikter foregår i Danmark. Splittelsen mellem herboende tyrkere, der støtter Erdogan, tyrkere med tilknytning til Gülen-bevægelsen og tyrkere med kurdisk baggrund er stor.

Kupforsøget mod Erdogan i sommeren 2016 har bestemt ikke gjort spændingerne mindre.

I kølvandet på de dramatiske begivenheder i Tyrkiet dengang blev tre personer sigtet for at have angivet danskbosatte politiske modstandere af styret i Tyrkiet til den tyrkiske regering. PET efterforsker tilsyneladende stadig sagerne.

'Kritiserer også PKK'

Deniz Serincic er uddannet journalist fra Syddansk Universitet og har adskillige gange berettet om forholdene i Tyrkiet og resten af Mellemøsten - blandt andet på Danmarks Radio og i Radio24Syv.

Han afviser fuldstændig, at han sympatiserer med PKK og påpeger, at han sågar flere gange har skrevet kritisk om bevægelsen. I den tyrkiske Seta-rapport, som han er nævnt i, står der endda på side 286, at "Deniz B. Serinci kritiserer også PKK". Alligevel er han og hans medie Jiyan.dk, der skriver om kurdiske forhold, stemplet som støtter af bevægelsen.

- Jeg synes ikke, at jeg laver PKK-propaganda. Jeg skriver, hvad tyrkerne har sagt, og hvad kurderne har sagt. Man lader begge parter komme til orde. Det er balanceret journalistik. Alligevel beskylder man mig for at lave PKK-propaganda og terrorpropaganda, siger Deniz Serincic.

Seta-rapporten har ifølge Berlingske fået Dansk Journalistforbund til at kontakte det europæiske og det internationale journalistforbund, EFJ og IFJ, med en opfordring om at tage sagen op på internationalt niveau.

Ifølge forbundets formand, Tine Johansen, er den tyrkiske rapport et eksempel på det stigende pres mod journalister rundt om i verden, hvor flere mediefolk sidder fængslet.

Tyrkiet er det land i verden, hvor der sidder flest journalister fængslet. Den internationale organisation Committee to Protect Journalists, CPJ, melder, at 68 journalister var bag tremmer i det mellemøstlige land i 2018.

Ifølge Udenrigsministeriet har den danske ambassade i Ankara spurgt til rapporten som en del af den løbende dialog med de tyrkiske myndigheder.

- Det tyrkiske udenrigsministerium har understreget, at rapporten er lavet af en uafhængig tænketank/NGO, og at den ikke er udtryk for officielle tyrkiske synspunkter. Udenrigsministeriet er i kontakt med relevante danske myndigheder om rapporten, skriver Udenrigsministeriet til Berlingske.

Facebook
Twitter