Dansk-kurdiske Joanna Palani varetægtsfængslet for at bryde udrejseforbud

Hun erkender sig skyldig i at have brudt udrejseforbuddet, oplyser hendes advokat.

Joanna Palani, der tidligere har været i Syrien for at kæmpe mod Islamisk Stat, sidder lige nu varetægtsfængslet. (Foto: © ASGER LADEFOGED, Scanpix)

Dansk-kurderen Joanna Palani, der i september 2015 fik frataget sit pas efter gentagne gange at have kæmpet mod Islamisk Stat i Syrien, sidder lige nu varetægtsfængslet frem til den 20. december for at have forbrudt sig mod sit udrejseforbud.

Det bekræfter hendes advokat, Erbil Kaya, over for DR Nyheder.

- Hun erkender sig skyldig i at have forbrudt sig mod sit udrejseforbud, siger advokaten, der i begyndelsen af næste uge vil kære varetægtsfængslingen til Østre Landsret.

Advokaten fortæller, at Joanna Palani meldte sig selv i onsdags og blev fremstillet i et lukket grundlovsforhør i Københavns Dommervagt samme dag.

- Joanna (Palani, red) var efterlyst, og derfor tog vi sammen til på politistationen, hvor hun meldte sig selv, siger Erbil Kaya.

Joanna Palani har ifølge advokaten erkendt, at hun rejste fra København til Doha i Qatar den 6. juni 2016. Derfor har hun trodset det udrejseforbud - med en varighed på 12 måneder - som hun blev tildelt i september sidste år. I februar i år blev forbuddet mod udrejse stadfæstet i Københavns Byret.

Kæmpede mod Islamisk Stat

Den 23-årige kvinde fik frataget sit pas, efter hun flere gange har været hos de kurdiske Peshmerga-styrker i Irak og hos YPG i det nordlige Syrien, hvor hun har kæmpet mod Islamisk Stat.

Begrundelsen for, at hun fik udrejseforbud, var, at hun på grund af sine militære erfaringer fra kampene mod Islamisk Stat kunne tænkes at komme til at udgøre en fare for Danmark. Politiet begrundede derfor indgrebet med, at kamperfaringerne kunne øge hendes "voldsparathed."

I slutningen af september i år kom det frem i et retsmøde i Københavns Byret, at politiet havde hende mistænkt for at have taget til Syrien under sit udrejseforbud. På det tidspunkt ønskede senioranklager Rikke Skov Bonde dog ikke at oplyse, om man planlagde at rejse en straffesag mod Joanna Palani.

Hvis den 23-årige kvinde bliver dømt, risikerer hun en straf på op til seks måneders ubetinget fængsel.