Det er skudt helt forbi målet, når Amnesty International nu vil arbejde for at gøre alle dele af sex-handel lovligt i hele verden.
Det mener Dansk Kvindesamfunds næstformand, Ulla Tornemann, der er forarget over, at Amnesty glemmer, hvor hårdt sexkøb rammer kvinderne, som sælges og købes.
- Hvorfor skal vi gøre det lovligt, at man mærker kvinder og piger med ar på sjæl og krop?
- Forslaget er enormt skadeligt, og vi mener, at Amnesty går imod alt, hvad der har med menneskerettigheder at gøre, når de vil lovliggøre sexkøb i stedet for at tage vare på de kvinder, det rammer, siger Ulla Tornemann til DR Nyheder.
Sexkøb skal forbydes, ikke tillades
Amnesty International har netop ændret holdning i spørgsmålet om købesex, fordi organisationen mener, at mange prostituerede bliver klemt af, at deres erhverv er ulovligt i mange lande.
Det betyder, at sexarbejderne udstødes af samfundet og i mange lande ikke har ret til beskyttelse, sundhedshjælp og andre sociale ydelser.
Noget, der ville forsvinde med en lovliggørelse af alle dele af sexindustrien.
Det er ikke tilfældet i Danmark, hvor prostitution stadig er lovligt, men alligevel mener Ulla Tornemann, at følgeskaderne af sexkøb i Danmark er så store, at det burde gøres ulovligt herhjemme også.
- Der er ingen områder i vores erhvervsliv, hvor vi får lov til at lade folk have så massive arbejdsskader, som prostituerede kommer ud med, når de har været i det her miljø.
Misbrugte ender som prostituerede
Hun henviser til et dansk studie, der viser, at 80 procent af 400 prostituerede har haft en opvækst plaget af grove omsorgssvigt, og mange har været anbragt udenfor deres hjem.
- Vi ved, at når man bytter eller sælger sex som ung, så bliver man også seksuelt udnyttet. Og der er mange af de kvinder, der ender i prostitution senere hen, siger Ulla Tornemann.
- Dansk Kvindesamfund synes, at Amnesty i den grad mangler at have fokus på de mange store og dybe problematikker det har, når de vil afkriminalisere alt indenfor sexkøb.