”Resultaterne på corona-patienter er så gode, at vi ikke behøver at vente længere”.
Sådan lød udsagnet i en pressemeddelelse, der i går blev sendt ud til landets medier via nyhedsbureauet Ritzau.
Afsenderen var praktiserende læge Stig Ekkert, der driver Patientens.dk. Flere mindre nyhedsmedier publicerede meddelelsen uredigeret.
Budskabet var, at personer, der er smittet med corona-virusset og er blevet syge, kan behandles med medicinen klorokin, der blandt andet også bruges til behandling af malaria og leddegigt.
I samme meddelelse slår praktiserende læge Stig Ekkert fast, at han er ”klar til at udskrive klorokin til de patienter, der har eller får coronavirus i den kommende fremtid, for at de ikke skal udvikle svær eller dødelig sygdom”.
Hård kritik fra Lægemiddelstyrelsen
Det glade budskab bliver dog ikke delt af Lægemiddelstyrelsen, der i skarpe vendinger går i rette med pressemeddelelsen og måden at kommunikere det på.
- Det er udokumenterede påstande og ikke myndighedsgodkendte anbefalinger, og det advarer vi selvfølgelig imod i sådan en tid her, siger styrelsens direktør, Thomas Senderovitz, og fortsætter:
- Det er helt uacceptabelt, at man laver sådan en annoncering, og jeg ved ikke, hvilke interesser, der er på spil, men det er i hvert fald ikke noget, der kommer den store befolkning til gavn.
Mangler dokumentation
Han kritiserer særlig, at der i meddelelsen bliver refereret til ”endnu ikke trykte - og heller ikke fuldt oversatte - kinesiske tests på en række hospitaler i det centrale Kina”.
- De har intet lagt frem, og der er ingen videnskabelig dokumentation, der er tilgængelig i videnskabelige tidsskrifter.
- Jeg håber, at de gør det ud fra de bedste intentioner, men det skyldes nok, at de overhovedet ikke har styr på, hvad der er gængs praksis for anvendelse af lægemidler til sygdomme, siger han.
Hverken Verdenssundhedsorganisationen, WHO, amerikanske eller europæiske sundhedsmyndigheder har evalueret klorokin i forhold til coronavirus og den sygdom, den medfører, covid-19, understreger Thomas Senderovitz.
Klorokin er heller ikke godkendt til behandling af sygdommen.
Fortryder ikke pressemeddelelse
Læge Stig Ekkert fastholder, at der er dokumentation, og han mener ikke, at det var forkert at sende pressemeddelelsen ud, selvom budskabet ikke har opbakning fra de danske myndigheder.
- Skulle jeg tilbageholde det og vente på, at der sidder nogen i en bureaukratisk organisation og skal køre nogle procedurer igennem? Så vil jeg da i hvert fald gerne vide, hvor hurtigt, de kan gøre det. Så jeg opfordrer dem egentlig bare til at komme på banen og følge med i den internationale udvikling, siger han.
En kritik, som man ikke har meget til overs for i Lægemiddelstyrelsen.
- Det her handler ikke om, hvorvidt det virker eller ej, men at han fra sin egen private organisation sender en meddelelse ud og henviser til delvis oversatte artikler.
- Alle myndigheder er selvfølgelig i højeste beredskab for at kunne hastebehandle ansøgninger, hvis der er tegn på, at noget kan virke.
- Der er ingen, der er fodslæbende her. Vi er klar, når der noget at gå efter, men ikke halvstuderede historier, siger Thomas Senderovitz.
"Ved ikke, om det kan helbrede"
I pressemeddelelsen er Allan Randrup Thomsen, der er professor i virologi ved Københavns Universitet, citeret for at sige, at lægemidlet kan have en effekt.
Det holder han fast i, men han understreger overfor DR, at der er afgørende forbehold.
- Man ved ikke, om det kan helbrede. Det vil jeg gerne understrege. Det baserer sig på celledyrkning og nogle forsøg på mennesker. Men der er ingen videnskabelige undersøgelser eller publicerede videnskabelige data i anerkendte tidsskrifter, der dokumenterer det på menneskekroppen, siger han.
Allan Randrup Thomsen mener, at der her kunne ligge en behandlingsmulighed, men at forsøg skal udføres under kontrollede forhold.
Kan skabe falsk opfattelse
Det er ikke ulovligt for en læge at udskrive et godkendt lægemiddel som klorokin til en patient, som vedkommende mistænker, er smittet med corona-virusset.
Men det kan have negative konsekvenser og er absolut ikke anbefalelsesværdigt, lyder det fra Lægemiddelstyrelsens direktør.
- Hvis læger som ham her (der udtaler sig i pressemeddelelsen, red.) tager patienter i behandling udokumenteret, kan der ske det, at de får en falsk opfattelse af, at nu er de velbehandlede, og så kan du ende med en gruppe patienter, der fortsætter med at smitte eller går hen og bliver endnu mere syge, siger Thomas Senderovitz.
Ritzau har søndag trukket pressemeddelelsen fra Patientens.dk tilbage, fordi den ikke overholdt platformens regler. Ritzau meddeler også, at man fremover vil varedeklarere pressemeddelelserne bedre på blandt andet Twitter, så der ikke opstår tvivl om, hvem der er afsender.