Dansk 'lommelygte-radar' kan spotte uønskede droner

Flere teknologier er i stand til at opdage og bekæmpe uønskede droner, fortæller forsker.

Radar-systemer blandt andet fra det danske firma Weibel Scientific er i stand til at opdage droner. (Foto: © (C) DR)

Mystiske droner er i den seneste tid observeret i luften over danske olie- og gasfelter godt 200 kilometer ude i Nordsøen.

Dronerne dukker op i en tid, hvor gaspriserne stiger, og hvor myndighederne netop har hævet beredskabet for energisektoren efter sabotage mod gasledningerne Nord Stream 1 og 2.

Rigspolitiet bekræfter, at man har modtaget anmeldelse om droneobservationerne, men ellers holder de danske myndigheder kortene tæt inde til kroppen, når det gælder efterforskningen, og hvad man gør for at sikre gasfelterne.

Det fortæller Andreas Graae, adjunkt ved Institut for Militærteknologi ved Forsvarsakademiet, der forsker i droner.

- Der er teknologier, der kan løse de her opgaver, siger han.

- Problemet er, at det ikke lige er sådan at tage dem i brug. De skal testes, de skal implementeres, og i et land som Danmark, hvis myndigheder som Forsvaret skal tage den slags i brug, så er det en længere proces med godkendelse og anskaffelse, fortæller han.

Andreas Graae er adjunkt ved Forsvarsakademiet og forsker og underviser i, hvordan droner anvendes militært. (Foto: © Omid Jafi, DR)

Drone-sensorer opsat på norske olieplatforme

I Norge, hvor der også den seneste tid er observeret ukendte droner ved de norske olie- og gasfelter, har politiet opsat dronesensor-systemer på platformene.

– Vi kommer ikke til at kommentere, hvor mange der er, eller hvem der opererer udstyret, som politiet har derude nu, siger politidirektør Benedicte Bjørnland til mediet VG.

Det danske firma Weibel Scientific har opfundet en såkaldt dopplerradar, der er ifølge firmaet er i stand til at spotte selv droner på størrelse med en fodbold på lang afstand.

Der er tale om en såkaldt doppler-radar, forklarer forretningsudvikler Richard Poppelvig Engelholm fra firmaet, der blandt andet har det amerikanske militær blandt kunderne.

- Hvor en mere traditionel radar udsender en impuls og detekterer afstanden til målet, så kan man sammenligne vores radar med en lommelygte, der lyser hele tiden, siger han.

Video: Richard Poppelvig Engelholm fra Weibel Scientific forklarer om firmaets droner.

- Det betyder, at vi er i stand til at se meget mindre mål, og vi er især gode til at se bevægelse, siger han.

- Hvis en drone for eksempel står stille i luften, så vil det ikke være dronens krop, som vores radar detekterer, men faktisk propellerne, deres bevægelser og den støj, som de genererer. Og det vil en drone ikke kunne skjule sig fra, siger Richard Poppelvig Engelholm.

Hvilket beredskab vil man have?

Han mener ikke, at en drone 200 kilometer fra kysten kan være en hobbydrone, der er blevet "grebet af en kastevind".

- Det må være en eller anden form for bevidst aktivitet, hvis der er droner derude, siger han.

Han opfordrer politikerne til at tage stilling til Danmarks fremtidige droneforsvar.

- Der er i hvert fald nogen, der bliver nødt til at træffe nogle beslutninger om, hvad er det for et beredskab, man skal have, når man ser droner tæt på kritisk infrastruktur så langt fra land, siger han.

Weibels radar kan afsløre små droner, der er usynlige for almindelige radarer, på op til syv kilometers afstand. Filmen er en optagelse af et forsøg, hvor radaren opdager en drone (de røde prikker), der flyver rundt uden for Odense. De grønne prikker er blandt andet fugle.

Forsker: Kan blive dyrt

Ifølge Andreas Graae fra Forsvarsakademiet er der flere muligheder for at bekæmpe og uskadeliggøre uønskede droner.

- Der er mulighed for at lave jamming, hvor man forstyrrer gps- og radiosignalet til dronen. Det er det, man arbejdet mest på, siger han.

- Så er der også de helt klassiske, konventionelle metoder, hvor man simpelthen skyder projektiler mod dronerne. For eksempel i form af granater, der eksploderer i mange stumper i en sky. Der findes også specielt udviklede kugler med net, som kan fange dronerne, fortæller han.

Men øget sikkerhed koster penge, understreger han.

- At skulle tænke en helt ny form for overvågning eller beskyttelsesstruktur så langt ude i havet, vil være ressourcekrævende, siger han.

Han advarer også mod at overreagere. Målet med de ukendte dronerne kan nemlig sagtens være at skabe usikkerhed og uro.

- Det er meningen, at vi skal blive vildt bange. Men derfor er der selvfølgelig god grund til at være ekstra opmærksom på beskyttelsen af kritisk infrastruktur - særligt i lyset af sabotageaktionen mod Nord Stream, siger han.

Læs mere: Også i Sverige er der observeret uønskede droner. Her er det over landets atomkraftværker.