Dansk mand får livstid for landsforræderi: Deltog i IS-krigshandlinger i Syrien mod koalition

Manden har hævdet, at han ikke vidste, at han kæmpede mod Danmark.

Manden har allerede anket byrettens afgørelse til Østre Landsret. (Arkivfoto) (Foto: © Emil Helms, Ritzau Scanpix)

Københavns Byret har i dag sat et foreløbigt punktum i en usædvanlig sag, der handler om landsforræderi.

32-årige Ahmad el-Haj er dømt for at have tilsluttet sig Islamisk Stat og for i en længere periode at have deltaget i kamphandlinger for terrorgruppen under den væbnede konflikt i Syrien, hvor Danmark var part.

El-Hajs straf lyder på fængsel på livstid, hvilket er i tråd med anklagemyndighedens krav. Både el-Hajs og hans familie på tilhørerrækkerne udbrød en let suk, da retsformanden udmålte straffen.

Ahmad el-Haj var også anklaget for andre terrorrelaterede handlinger - blandt andet, fordi han i 2013 medvirkede i en IS-propaganda video.

Her skød han til måls efter politikerne Naser Khader og Anders Fogh Rasmussen sammen med andre danske syrienkrigere. Også billeder af debattøren Lars Hedegaard og den tidligere PET-agent Morten Storm fik en tur.

Helt konkret er han dømt for fra december 2015 til marts 2017 aktivt at have kæmpet for IS, som han var en del af frem til december 2017.

Blev såret

Ahmad el-Haj er dansk statsborger og boede i Aarhus, da han i 2013 rejste til Syrien.

Her blev han såret i et bombeangreb, hvilket betyder, at han i dag sidder i kørestol.

I sagen har el-Haj ikke bestridt mange af de faktiske forhold i sagen. For eksempel at den 32-årige rejste til Syrien for at tilslutte sig IS og for at have "deltaget i aktivitet".

Men han har nægtet, at han skulle have haft forsæt til at kæmpe mod Danmark.

Ahmad el-Haj blev udleveret til Danmark fra Tyrkiet i november 2019. Her havde han siddet fængslet siden december 2017, efter at han var blevet smuglet ind i landet med sin kone og sine to børn.

Den 32-årige mand har allerede givet udtryk for, at han ønsker at anke dommen til Østre Landsret.

Ahmed el-Haj ses her den dag i december 2017, hvor han blev anholdt i Tyrkiet. Han er såret efter et bombeangreb. På billedet holder han det ene af sine to børn. Barnet er født i Syrien. Privatfoto.

Advokat: Fængsling i Tyrkiet skulle have talt med

El-Hajs forsvarsadvokat, Michael Juul Eriksen, har ment, at byretten skulle have fratrukket fængselstiden i Tyrkiet i afgørelsen, men det har retten ikke ment, at der var grundlag for.

Det var i øvrigt et enigt nævningeting, der vurderede, at fængsel på livstid var den mest passende straf.

Forsvarsadvokat Michael Juul Eriksen har også flere gange undervejs i sagen stillet spørgsmål ved, om Danmark reelt var en part i krigen i Syrien og Irak, hvor danske F-16-piloter blev sendt af sted på missioner mod Islamisk Stat.

Ifølge Ahmad el-Haj kendte han ikke til, at Danmark var en del af koalitionen i kampen mod IS. Men i skyldkendelsen lyder det, at Ahmad el-Haj måtte have kendt til Danmarks deltagelse via blandt andet nyheder, han kunne få på storskærme i byen Raqqa i Syrien.

Første sag sidste år

I september sidste år blev en anden tidligere syrienkriger dømt efter samme paragraf om landsforræderi.

Sagen var den første af sin art herhjemme og blev kørt som en tilståelssag.

Her fik 34-årige Jacob El Ali, som er Ahmad el-Hajs onkel, 16 års fængsel for at have kæmpet mod Danmark i Syrien.

Ifølge PET var han rejst ud fra Danmark i april 2013 for at tilslutte sig terrorgruppen.

Jacob El Ali havde blandt andet på sociale medier optrådt med afhuggede hoveder i Islamisk Stats daværende hovedby Raqqa.

I sagen fra Københavns Byret i dag havde el-Hajs forsvarer krævet, at fængselsstraffen lød på maksimalt 16 års fængsel.