Dansk Moder Theresa afsat af Vatikanet

Vatikanet har afsat den omstridte klosterleder Theresa Brenninkmeijer - også kaldet Moder Theresa - ved Sostrup Kloster ved Grenaa.

Vatikanet har afsat den omstridte klosterleder Theresa Brenninkmeijer - også kaldet Moder Theresa - abbedisse ved Sostrup Kloster ved Grenaa. (© DR Østjylland)

Vatikanet har afsat den omstridte klosterleder Theresa Brenninkmeijer - også kaldet Moder Theresa - fra Sostrup Kloster ved Grenaa. Det fortæller kilder i den katolske kirke til Kristeligt Dagblad.

Nonne frøs ihjel

Abbedisse Moder Theresa blev for et år siden anklaget for at være skyld i en ældre nonnes død, da hun angivelligt skulle have låst den demente nonne ud i fem graders kulde, hvorefter hun blev fundet død.

Desuden skulle hun have manipuleret og begået overgreb mod de nonner hun havde under sig i klostret. Politiet igangsatte en undersøgelse, men valgte ikke at rejse sigtelse mod abbedissen.

Alligevel igangsatte Vatikanet sin egen interne undersøgelse af klostret.

- Pavestolen mener, at den (undervisningen red.) afviger for meget fra den traditionelle linje, så det vil de ændre på. Søstrene bør have mere indre frihed til at vælge og ikke være udsat for en så snæver spiritualitet, som det nu er tilfældet, siger pater Meinrad Tomann, general-abbedens medarbejder i Rom.

Fremtid uklar

Moder Theresa bliver altså ikke fyret som en direkte konsekvens af de anklager, der sidste år blev rejst mod hende, men fordi den interne undersøgelse har gjort Vatikanet opmærksom på andre problematikker.

Derfor er hendes fremtid indenfor kirken endnu uklar.

- Abbedisse Theresa er ikke smidt ud af ordenen. Men Pavestolen vil nu finde ud af, hvad der skal ske med hende. Imens vil der blive fundet en anden abbedisse til klostret i Sostrup. Derfor er det bedre, at Abbedisse Theresa flytter et andet sted hen, siger pater Meinrad Tomann til Kristeligt Dagblad.

Anklager frygter fremtiden

Anklagerne mod kom fra den tidligere nonne Helene Hägglund, der udgav bogen "Nonne tur/retur", hun glæder sig i dag over, at abedissen er blevet sat fra bestillingen ved Sostrup Kloster, men frygter hvad fremtiden byder.

- Det vigtige er, at Moder Theresa ikke bliver abbedisse i andet kloster, så hun ikke får mulighed for at udøve magt over andre mennesker,” siger Helene Hägglund.

Hverken Theresa Brenninkmeijer eller andre på Sostrup Kloster har lyst til at udtale sig til Kristeligt Dagblad i sagen.