Dansk nej til fransk madspilds-lov

Danmark gør allerede meget for at nedbringe madspilden, mener Venstre, erhvervslivet og madspildsorganisation.

Virksomheder donerer allerede meget overskudsmad til velgørende organisationer, siger Dansk Erhverv, der afviser en dansk madspildslov. (Foto: Dansk supermarked)

Frivillighed er vejen frem, hvis man skal madspilden herhjemme til livs, og derfor er der ikke brug for en dansk madspildslov, som man har set det i Frankrig.

Det mener Venstre, efter franske supermarkeder har fået forbud mod at smide overskudsmad i skraldecontaineren.

Alle skal tage et personligt ansvar i forhold til at nedbringe madspilden, og vi har ingen planer om at indføre en madspildslov

Erling bonnesen (V), fødevareordfører

- Vi gør allerede meget i forhold til madspild, og jeg har kun ros tilovers for et initiativ som overskuds-supermarkedet. Alle skal tage et personligt ansvar i forhold til at nedbringe madspilden, og vi har ingen planer om at indføre en madspildslov, siger fødevareordfører Erling Bonnesen.

Ifølge den franske lov skal supermarkederne donere deres overskudsfødevarer til velgørenhedsorganisationer.

Hos Dansk Erhverv mener man ikke, at vi har brug for en ”stram og ufleksibel lovgivning”.

- Virksomheder donerer allerede meget overskudsmad til velgørende organisationer, og madaffald bliver brugt i biogasproduktion og lignende. Det er en lille del, der er tilbage, og det ville ikke stå mål med de omkostninger, virksomhederne vil have, hvis al mad skulle doneres væk, siger politisk konsulent Jeppe Rønnebæk Kongsbak.

Loven i Frankrig er et signal om, at madspildsproblemet skal tages alvorligt. Men i Danmark gør branchen i forvejen meget

jesper ingemann, presseansvarlig hos fødevarebanken

Der er heller ikke opbakning at hente hos fødevareBanken, der laver mad af overskudsfødevarer til socialt udsatte.

- Loven i Frankrig er et signal om, at madspildsproblemet skal tages alvorligt. Men i Danmark gør branchen i forvejen meget, og vi er på mange måder meget længere fremme, siger presseansvarlig Jesper Ingemann og understreger, at det vil kræve en helt anden logistik, hvis man skal til at distribuere alle de overskudsvarer, supermarkederne har.

- Udsatte kan heller ikke absorbere så mange ton mad.

Sagen kort:

  • Hvert år bliver der smidt 700.000 ton mad ud i Danmark, og detailbutikkerne står ifølge Miljø- og Fødevareministeriet for godt en fjerdedel af det – omkring 163.000 ton mad årligt.
  • Landets supermarkeder og discountbutikker har i de seneste år lavet flere tiltag for at reducere mængden af mad, der ender i skraldecontainerne – heriblandt droppet mængderabatten, lavet mindre indpakninger og donere.
  • Derudover donerer flere virksomheder overskudsmad til madspildsorganisationer som fødevareBanken, der sidste år distribuerede 688 ton overskudsfødevarer fra fødevarevirksomheder til eksempelvis væresteder og herberger. Det svarer til 1,6 millioner måltider.