Dansk økomælk sætter ny rekord

Produktionen af økologisk mælk sætter ny rekord. Med en øko-andel på 35 procent er Danmark det land i verden, hvor forbrugerne køber mest økomælk.

Hver tredje liter mælk der sælges i Danmark i dag er økologisk. Det er verdenrekord. (Foto: © DR Nordjylland, DR Nordjylland)

De danske mejerier indvejede i 2009 mere mælk end nogensinde. Den danske økologiske mælkeproduktion overgås i mængder kun af Tyskland.

Stigning

De økologiske danske køer leverede sidste år 453 millioner kilo mælk. Det svarer til en stigning på fem procent.

Til sammenligning udgør den tyske andel, måske nok mere i kilo, men alligevel kun knap to procent ud af det tyske forbrug af mælk, viser en ny analyse fra Landbrug & Fødevarer.

God udvikling

- Stigningen i mælkeproduktionen viser, at de 400 økologiske mælkeproducenter har formået at udvikle og effektivisere deres bedrifter til trods for, at de også har været ramt af den økonomiske krise i 2009, siger konsulent Ejvind Pedersen i Landbrug & Fødevarer.

Hver tredje liter mælk, der sælges i Danmark, er nu økologisk. Det betyder, at en stor del af den mælk, der indvejes på mejerierne, går til netop konsummælk.

Verdens førende

Med en øko-andel på 35 pct. er Danmark det land i verden, hvor forbrugerne køber mest økologisk konsummælk. Men også økologisk smør, ost og syrnede produkter efterspørges i høj grad af de danske forbrugere.

Da produktionen af økomælk er betydelig større end, hvad der kan afsættes på hjemmemarkedet, er eksport nødvendig.

Især Tyskland er et vigtigt marked. Efter afmatning i 2009 viser en tysk GfK-analyse spirende optimisme: Afsætningen af økologisk mælk steg i de første måneder af 2010 med fem procent i forhold til året før.