Dansk politi: Ingen kritiske systemer ramt af stort hackerangreb

Over 200.000 computere vurderes at være ramt i 150 lande.

Berørte virksomheder og organisationer er blevet afkrævet mellem 300 og 600 dollars i løsepenge for at få deres computer låst op igen. (Foto: RITCHIE B. TONGO © Scanpix)

It-kriminelle gennemførte fredag et gigantisk hackerangreb mod private og offentlige computere i over 150 lande. Men i Danmark har kun få anmeldt hackerangrebet.

Det skriver Rigspolitiet i en pressemeddelelse.

- Der har i medierne været omtale af, at mange danske computere skulle være ramt, men Rigspolitiet har indtil videre kun modtaget ganske få henvendelser, der relaterer sig til Wana DeCrypt0r 2.0 - kendt som WanaCry, lyder det.

Rigspolitiets Cyber Crime Center (Nc3) og Center for Cybersikkerhed samarbejder om angrebet. Lige nu forsøger man at kortlægge angrebet, og man holder også øje med nye variationer af angrebet, men Danmark er indtil videre ikke hårdt ramt.

Det forklarer chef for Center for Cybersikkerhed, Thomas Lund-Sørensen, til DR Nyheder.

- Vi har ikke kendskab til noget netværk af betydning, der er blevet ramt. Tilsyneladende er det relativt lidt, der er blevet ramt, og vi har ikke modtaget indberetning om noget væsentligt.

Europol: Største ransomware-angreb

Thomas Lund-Sørensen har to mulige forklaringer på, hvorfor Danmark ikke er hårdere ramt, men understreger, at det er gæt.

- Det er lidt underligt, men i løbet af fredag nat og lørdag, var der sikkerhedsforskere, der fik overtaget den skadelige effekt og demonteret den. Det er muligvis noget af det, der gør, at vi ikke er så hårdt ramt, siger han.

- Den anden ting kunne være, og det må man håbe, at vi i Danmark er gode til at opdatere vores systemer, så de ikke er så sårbare som andre steder, men det er gæt, og vi ved det ikke.

Den skadelige kode 'WannaCry' begyndte at sprede sig fredag, og berørte virksomheder og organisationer er blevet afkrævet mellem 300 og 600 dollars i løsepenge for at få deres computer låst op igen. Europol kalder episoden for det største ransomewareangreb indtil videre.

I Spanien har regeringen advaret om, at et stort antal af landets største virksomheder som teleselskabet Telefonica er blevet angrebet. Også fragt- og logistikgiganten FedEx Corp i USA er påvirket.

Politiets råd

  • Er systemer blevet inficeret, kan man forsøge at fremsende en fil til Europols hjemmeside ved navn NoMoreRansom.

  • Her kan man kontrollere, om der allerede findes en dekrypteringsnøgle til den kryptering, der har ramt ens computer.

  • Politiet opfordrer til at anmelde eventuelle angreb på politi.dk eller telefon 114.

  • Politiet opfordrer folk til ikke at betale løsesummen.

FacebookTwitter