Dansk politiker bryder tabu: Jeg skal sidde alene juleaften

Sundhedsordfører Liselott Blixt bryder nu et juletabu og indrømmer, at hun skal sidde alene juleaften.

Sundhedsordfører Liselott Blixt bryder nu et juletabu og indrømmer, at hun skal sidde alene juleaften. (Foto: Sabine Matz © DR)

Målinger viser, at flere tusinde danskere sidder alene juleaften. Og en af dem er sundhedsordfører for Dansk Folkeparti, Liselott Blixt. Hun står åbent frem og siger, at hun skal holde jul alene:

- Juleaften skal jeg sidde hjemme alene sammen med min hund, fordi jeg er skilsmissemor og holder jul den 23. hvert andet år, forklarer hun.

Og det generer hende ikke, at hun skal sidde alene på den aften, de fleste danskere forbinder med familiehygge og samvær.

- Jeg har det fint med det. Det vigtigste er, at man har god omgang med sin familie resten af året. Den 24. er bare en dato, siger hun.

Et tabu i Danmark

Men hun har oplevet, at mange synes, det er synd for hende.

- Det er et tabu i Danmark, og det kan jeg mærke ved, at mange synes, det er synd for mig. Mange tror, at man er meget ensom, og at det er fordi man ikke har nogen venner eller familie, siger Liselott Blixt.

Hjælpeorganisationen Røde Kors sætter i år fokus på, at mange danskere sidder alene juleaften. Derfor har de startet et projekt, der går ud på at matche gæstfrie mennesker med folk, der ikke har nogen at holde jul med.

Og organisationen nikker genkendende til, at det er et tabu at sige, man skal sidde alene juleaften.

- Det kan føles frygteligt flovt at være alene juleaften. Det er et stort tab ikke at have et netværk og en familie juleaften. Nogle føler, det er stigmatiserende, at man ikke engang har nogen at fejre jul med, forklarer national chef i Røde Kors, Janne Gry Poulsen.

Vil gerne have gæster

Det er første gang, Liselott Blixt sidder alene juleaften, og nu har hun meldt sig til Røde Kors' projekt.

- Det er et virkelig godt projekt, for jeg har selv søgt efter noget lignende på nettet, så da det kom, syntes jeg, at det lød nemt og overskueligt, siger hun.

Men hun vil helst være hjemme juleaften, så hun har meldt sig som vært.

- Nu håber jeg, at der er nogen, som vil komme som gæst hos mig. For jeg vil meget gerne være med til at hjælpe andre den 24., siger hun.

Op mod jul sætter dr.dk og Røde Kors fokus på ensomhed i julen. Torsdag den 13. december går Røde Kors i luften med projekt "Julegæsten", der går ud på at parre julegæstfri familier med mennesker, der ikke har nogen at holde jul med.

Læs mere om projektet og meld dig til

Facebook
Twitter