Dansk pris til britisk højrefløjsaktivist: 'Han er en ledende ytringsfrihedsforkæmper'

Tommy Robinson er en kontroversiel aktivist. Han modtog i går Trykkefrihedsselskabets pris for ytringsfrihed.

Han er bandlyst på Facebook, Instagram, Youtube og Twitter. Han siger sine islamkritiske meninger højt. Og så er han ikke bange for at gå journalister og politikere på klingen.

Tommy Robinson er en kontroversiel figur.

- Jeg har i de sidste ti år forsøgt at gøre opmærksom på problemer, som folk ikke vil tale om og er bange for at tale om, siger han til DR-programmet Deadline.

I mange år har han været kendt på den yderste højrefløj i Storbritannien. Tommy Robinson var med til at grundlægge English Defence League, som er en islamkritisk bevægelse. Han har også været medlem af det højreradikale parti British National Party.

- Førhen har jeg kunnet tale til masserne, men det har man nu forhindret, siger Tommy Robinson med henvisning til udelukkelsen af ham på flere sociale medier.

Pris for ytringsfrihed

37-årige Tommy Robinson modtog i går Trykkefrihedsselskabets ytringsfrihedspris, Sappho-prisen.

- Vi giver den for hans enorme arbejde med ytringsfrihed, som han selv har lidt meget under. Man forsøger at lukke munden på ham hele tiden, og alligevel står han stadig, siger formand for Trykkefrihedsselskabet, Aia Fog.

Han modtog prisen i Landsstingssalen til et åbent arrangement på Christiansborg. Udenfor var en skare af vrede demonstranter mødt op med bannere, hvor der blandt andet stod 'mod racisme'.

- Han er ikke et søndagsskolebarn, det ved vi godt, siger Aia Fog.

Tommy Robinson har også flere voldsdomme bag sig.

- Vi giver ham jo ikke ytringsfrihedsprisen for de domme, han har fået. Det belønner vi ham ikke for. Vi belønner ham for det arbejde, han har gjort i ytringsfrihedens tjeneste, fortæller hun og og gør opmærksom på, at Tommy Robinson også selv har været udsat for flere overgreb.

Se klip fra Deadlines interview med Aia Fog samt en voldsepisode med Tommy Robinson i videoen ovenfor.

Kamp for ytringsfrihed

Trykkefrihedsselskabet er en organisation, der forsvarer retten til at ytre sig frit. Organisationen mener nemlig, at ytringsfriheden er under pres.

- Vi forsvarer det frie ord, uanset hvem, der truer det. Men vi er ikke bange for at kalde en spade for en spade og slå fast, at den største aktuelle trussel mod ytringsfriheden kommer fra islamisk side, står der på organisationens hjemmeside.

Derfor har de fleste modtagere af Sappho-prisen også været mennesker, der har ytret sig kritisk om muslimer og islam.

For eksempel fik karikaturtegner Kurt Westergaard i 2008 prisen. Han stod bag en af Muhammed-tegningerne, der forestiller profeten Muhammed med en bombe i turbanen.

- Når islam er den største trussel, så er det jo også hyppigst dem, der påpeger det her forhold, som derfor vil være berettiget til prisen, lyder det fra Aia Fog.