Dansk rumfart på vej mod nye højder

Et amerikansk rumfartøj er lettet med kurs mod den internationale rumstation ISS. Rumkapslen indeholder seks millioner kræftceller.

Den internationale rumstation ISS er målet for det amerikanske rumfartøj med dansk forskning ombord. (Foto: Reuters © Scanpix)

Efter flere forsinkelser lykkedes det fredag Nasa at få sendt et amerikansk rumfartøj af sted mod den internationale rumstation ISS. Med om bord er et stykke dansk forskning, skriver Aarhus Universitet på sin blog "Cells in Space".

Ud over forsyninger til astronauterne indeholder rumkapslen cirka seks millioner kræftceller fra en patient med aggressiv kræft i skjoldbruskkirtlen.

Vægtløse kræftceller

Det sker som del af et forsøg, der er et stort skridt inden for dansk rumforskning.

Målet er at undersøge kræftcellers reaktion i vægtløshed, hvilket kan bidrage med ny vigtig viden til kræftbehandling.

Vægtløshed får nemlig celler til at opføre sig anderledes, end når de er påvirkede af tyngdekræften, og det har betydning for kræftforskningen.

Resultater om et år

Tidligere forsøg har vist, at 30 procent flere kræftceller dør under vægtløshed, end når de er påvirket af tyngdekraften.

Efter en måneds ophold i rummet, hvor det ubemandede rumskib er sammenkoblet med ISS, sendes cellerne retur i en kapsel, som falder ned i Stillehavet ud for Californiens kyst.

Først herefter kan forskerne komme i gang med at undersøge cellerne. Resultaterne ventes at være klar om et år.

Det vil tage det amerikanske rumfartøj tre dage, før kræftcellerne er om bord på rumstationen.

/ritzau/

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter