Dansk skib forlist i Østersøen: Nu bekræfter forsvaret 'en eller anden form for kollision'

Dykkere, både og en dansk helikopter leder efter minimum to personer i vandet.

Klokken 03.30 i nat modtog både danske og svenske myndigheder en melding om en mulig kollision i Østersøen. (Foto: © 50090 Johan Nilsson/TT, Ritzau Scanpix)

Opdateret klokken 12.25 med oplysningen om, at man har indstillet eftersøgningen af de to besætningsmedlemmer.

Det danske fragtskib Karin Høj og det britiske Scot Carrier frygtes at være kollideret i Østersøen mellem Ystad og Bornholm i nat.

Både den svenske redningscentral Sjöfartsverket og Forsvarets Operationscenter fortæller, at Karin Høj lige nu ligger med bunden i vejret, og redningsfartøjer, en helikopter og et hold af dykkere leder efter to mand, der har været om bord på det kæntrede skib.

- Vi ved, at det danske skib er vendt rundt og ligger med bunden i vejret. Det engelske skib er stadig sødygtigt, så det har vi ikke så meget fokus på, siger vagthavende officer ved Forsvarets Operationscenter Steffen Lunn.

'Kun' to personer om bord

Tidligere på morgenen lød det fra det svenske Sjöfartsverket, at der var usikkerhed om, præcis hvor mange der var om bord på Karin Høj, men Steffen Lunn fortæller nu, at man har fået bekræfte, at mandskabet på det danske skib kun talte to personer.

- Vi har fået bekræftet, at der har været to personer om bord, og dem ledte vi selvfølgelig efter i nærheden af skibet.

Klokken 11.48 oplyste Forsvaret via Twitter, at man indstillede eftersøgningen i Østersøen. Desværre uden held.

- Eftersøgningen af to savnede personer efter skibsforliset vest for Bornholm er indstillet uden at finde de savnede, og danske enheder fra Forsvaret er returneret til havn, var meldingen.

På videoen ses en redningsbåd og Karin Høj, der ligger på hovedet, og til sidst engelske Scot Carrier. Video: Dorte Langemark.

Bekræfter 'en eller anden form for kollision'

Tidligere på dagen var meldingen, at man frygtede, at der var sket en kollision mellem de to skibe. Det indikerer Forsvarets radarbilleder også, fortæller Steffen Lunn.

- Det, vi kan sige, er, at vi får en automatisk alarm klokken 03.30 i nat om, at der har været en kollision mellem skibene, siger han.

Så der er altså tale om en kollision?

- Vi kan se på vores radarbillede, at der har været en eller anden form for kollision derude. De nærmere omstændigheder kender vi ikke, siger Steffen Lunn.

Da skibet er forlist på svensk område, er det dem, der leder redningsindsatsen. (© Nathalie Nystad)

Svenskerne leder med dansk assistance

Det er svenskerne, der har det primære ansvar for redningsaktionen, da forliset er sket på svensk område. Lige nu har svenskerne både redningsbåde og dykkere i vandet, mens man fra dansk side har sendt forstærkninger.

- Vi støtter med en helikopter og to redningsbåde fra Rønne, siger Steffen Lunn og fortsætter:

- På et eller andet tidspunkt vil svenskerne nok sige 'tak for hjælpen', og så overtager de arbejdet selv.

Heldigvis kan både danske og svenske redningshold koncentrere sig om mulige overlevende. Karin Høj havde nemlig ikke nogen last om bord, der vil udgøre en miljøfare og derfor skal bjerges eller inddæmmes.

- Der er ikke nogen ting om bord på skibet, der får vores alarmklokker til at ringe, siger Steffen Lunn.

Ifølge svenske TV4 er skibet dog begyndt at lække olie.

Ifølge den svenske kystvagt "kustbevakningen", igangsættes der nu en forundersøgelse af grov uagtsomhed i søtrafikken på baggrund af nattens hændelser.