Dansk smitteopsporing fejler: 'Der bliver identificeret alt for få kontakter per smittet'

Myndighederne skal opspore langt flere nære kontakter per smittet for at sænke kontakttallet, siger eksperter.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) skriver til Politiken, at der kommer opdaterede retningslinjer for smitteopsporing i starten af næste uge. (Foto: © Emil Helms, Scanpix)

Den danske smitteopsporing er langt fra lige så effektiv som i de lande, der for alvor har haft succes med at bremse coronasmitten.

I gennemsnit får myndighederne herhjemme fat i færre end tre nære kontakter per smittet - og de to af dem har den smittede selv informeret om karantæne og test.

Det er slet ikke godt nok, siger Dale Fisher, der er ekspert ved Verdenssundhedsorganisationen WHO, til Politiken.

- Det danske system virker ikke, når kontaktopsporingen handler om, at myndighederne får andre til at gøre arbejdet for sig. Når folk bliver trætte, så ender de med at sprede virussen i stedet for at gå i karantæne, siger han.

Dale Fisher, der er formand for WHO's komité til koordination ved globale sygdomsudbrud, er professor i Singapore, hvor der er meget få coronasmittede.

Her er smitteopsporingen så effektiv, at hver smittetilfælde fører til, at over ti gange så mange kontakter kommer i karantæne i forhold til i Danmark.

Læge: Succes kræver langt større indsats

De danske tal kommer fra en ny opgørelse for oktober fra Styrelsen for Patientsikkerhed og viser, at styrelsen på egen hånd kun når ud til én nær kontakt per smittet.

Det imponerer heller ikke en af de førende danske eksperter, speciallæge i infektionsmedicin og lektor i global sundhed på Aarhus Universitet Christian Wejse.

- Der skal identificeres langt flere kontakter til de smittede, hvis vi skal bryde smittekæderne og inddæmme corona.

Der kan være en lang række årsager til, at nære kontakter undlader at blive testet, når myndighederne ikke står for opsporingen, påpeger speciallæge Christian Wejse. (Foto: © Niels Christian Vilmann, Scanpix)

Han henviser til, at der er lavet beregninger på, hvad der skal til for at nedbringe kontakttallet - altså hvor mange personer en coronaramt giver smitten videre til - fra 1,2 til 0,8.

- Det indebærer et sted mellem 15 og 41 kontakter, som man skal identificere, teste og isolere, hvis der er smittede.

- De fleste steder lykkes man med at identificere mere end ti kontakter per smittet. Nogle steder er der helt op til 80 kontakter per smittet, siger han.

Overlader det til tilfældigheder

Christian Wejse finder det også problematisk, at de danske myndigheder overlader det til de smittede at informere en række af deres nære kontakter selv.

Dermed overlader man kontrollen med potentielt smittede til tilfældigheder, mener speciallægen.

- Man ved ikke med sikkerhed, hvilken information de får om, hvordan de skal forholde sig i forhold til ikke at smitte videre. Og man ved heller ikke, om de bliver testet eller isolerer sig relevant.

Direktør Anette Lykke Petri fra Styrelsen for Patientsikkerhed på et af de mange corona-pressemøder. (Foto: © Philip Davali, Scanpix)

- Det ville være en fordel, at Styrelsen for Patientsikkerhed selv tog fat i alle de kontakter, man lykkes med at identificere, og sørger for, at de bliver booket hurtigt til test, siger han.

I mange tilfælde virker det efter hensigten, at den smittede selv tager kontakt. Typisk i sin husstand, siger Christian Wejse.

Men der kan også være forhindringer. Eksempelvis med sårbare, syge eller handicappede borgere. Eller der kan være sprogbarrierer.

- Der er mange ting, der kan forstyrre i sådan en smitteopsporing. Derfor tror jeg, at det er væsentligt, at man sørger for at få identificeret alle kontakter og sørger for, at de bliver informeret korrekt, så de kan lade sig teste.

Minister til Politiken: Opdatering er på vej

I en mail til Politiken skriver Sundhedsministeriet, at der er en grund til, at den smittede selv kan vælge at informere sine nære kontakter:

- Denne løsning er valgt for at undgå at skulle tvinge borgere til at oplyse om nære kontakter, som de ikke ønsker at informere myndighederne om, og dermed vil risikere at udelade, hvis myndighederne alene stod for at kontakte nærkontakter. Herved vil der være smittekæder, som aldrig bliver brudt.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) skriver til Politiken, at der er opdaterede retningslinjer for smitteopsporing på vej. (Foto: © Martin Sylvest, Scanpix)

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) skriver desuden i et mailsvar til Politiken, at man i øjeblikket arbejder på at opgradere smitteopsporingssystemet.

- Der er opdaterede retningslinjer klar allerede i starten af næste uge, som netop bygger på internationale erfaringer. Det er altafgørende, at vi kan få brudt smittekæderne i Danmark.