Dansk-somaliere idømt syv års fængsel i alt

To dansk-somaliske brødre er fundet skyldige i terrortræning, og de idømmes begge tre og et halvt års fængsel

De to dansk-somaliske brødre NW (19) og GW (24) fik begge dansk statsborgerskab i 2002. De har boet i Danmark i 16 år.

To dansk-somaliske brødre er i retten i Aarhus blevet idømt i alt syv års fængsel. Det sker efter, de er blevet fundet skyldige i at deltage i terrortræningslejr i Somalia hos terrororganisationen Al-Shabaab.

Både den 24-årige GW og den 19-årige NW er hver blevet idømt tre og et halvt års fængsel.

Retten i Aarhus har kendt begge brødre skyldige i det forhold, og det er første gang, nogle i Danmark bliver dømt efter den paragraf (Straffelovens paragraf 114 d stk. 3). Paragraffen blev indført i 2006.

Brødrene var også tiltalt for terrorfinansiering, men det har anklageren frifundet dem for.

Forsvarer: Jeg er chokeret

Begge forsvarer har anket dommen. De har begge krævet deres klient løsladt nu frem mod sagen går om i landsretten, men det har retten afvist. Brødrene skal derfor sidde varetægtsfængslet frem til ankesagen starter i landsretten. Det har forsvaret nu kæret til landsretten.

Foran retten i Aarhus er flere af brødrenes venner mødt op for at støtte dem. (© DR)

- Dommen er chokerende hård, når man fastsætter straffen til 3 og et halvt år, og når man har dømt beviserne, som man har, siger Finn Søgaard, der er forsvarer for den ældste bror, 24-årige GW.

- Min klient er i chok, siger forsvarsadvokaten.

Anklager krævede fire-fem år

Anklageren havde forlangt brødrene idømt fire til fem års fængsel, mens forsvaret havde procederet for en meget mildere dom, der skulle være betinget.

Den ene bror, den 24-årige GW, oplyste allerede mandag formiddag gennem sin forsvarer, at han anker dommen.

Kort om sagen

Brødrene er blevet kendt skyldige på baggrund af, at den 24-årige GW i vinteren 2011-12 tog til Somalia. Her mener anklagemyndigheden, at han deltog i terrortræningslejr. Men brødrene har hele tiden selv hævdet, at han besøgte familie.

Sendte penge til Somalia

Den 19-årige NW sendte penge til sin bror i Somalia, og her mente anklagemyndigheden, at der var tale om terrorfinansiering. Men brødrene mener, at der er tale om støtte til frihedskamp - gennem organisationen Al-Shabaab.

- Jeg sympatiserer med Al-Shabaab, men jeg støtter ikke terror, og jeg går ikke ind for civile drab, siger lillebroderen NW under afhøringen på sagens første retsmøde.

For anklagemyndigheden har sagen ikke handlet om frihedskamp, men om terrortræning hos organisationen Al Shabaab, der betragter sig selv om jihadkrigere i kamp mod islams fjender. Og det har retten nu givet anklagemyndigheden medhold i.