Dansk syrienkriger i kørestol varetægtsfængslet i 27 dage

Den 28-årige dansker, der kom fra Tyrkiet til Danmark i går, bliver i fængsel.

Ahmed el-Haj (nummer to fra venstre) rejste til Syrien i 2013. I en propagandavideo skød han til måls mod billeder af blandt andre tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen og Naser Khader.

Den 28-årige danske syrienkriger, der i går eftermiddag blev anholdt i Københavns Lufthavn, er blevet varetægtsfængslet frem til den 9. december.

Det sker, efter at den 28-årige har været fremstillet i grundlovsforhør i dag.

- Han fængsles på baggrund af særligt bestyrket mistanke for alle tre sigtelser, siger dommer Lisbeth Christensen i Københavns Byret.

Den 28-årige nægter sig skyldig og ønskede ikke at afgive forklaring i retten.

Grundlovsforhøret foregik bag lukkede døre af hensyn til efterforskningen af sagen. Senioranklager Sidsel Klixbüll henviser i den forbindelse til, at dansk politi endnu ikke har haft mulighed for at tale den med sigtede.

Der er tale om den 28-årige Ahmad el-Haj, der rejste ned for at deltage i krigen i Syrien i 2013.

Han er sigtet for at overtræde straffelovens paragraf 114 om terrorisme og straffelovens paragraf 136 om tilskyndelse til forbrydelse gennem en propaganda-video. Han er også sigtet for at have opholdt sig i et konfliktområde i Syrien uden tilladelse.

Det skyldes, at han var en af fire dansktalende jihadister, som optrådte i en propaganda-video i 2013, hvor han skød til måls efter billeder af blandt andre Naser Khader og Anders Fogh Rasmussen.

Propaganda-videoen kan ses herunder. Ahmad el-Haj er nummer to fra venstre.

Ahmad El-Haj ankom til dommervagten i kørestol med et tæppe henover benene. Han var tydeligt påvirket af situationen, og en håndfuld af hans familiemedlemmer fra Aarhus var mødt i retssalen.

Ahmad el-Haj er kommet til skade i et bombeangreb i Syrien og kan derfor ikke gå.

Den danske syrienkriger flygtede fra Syrien til Tyrkiet i slutningen af 2017. Siden har han opholdt sig i Tyrkiet, hvor han er dømt for terror. Danske myndigheder begærede Ahmed el-Haj udleveret i december 2017.

Danske myndigheder har dog været på udkig efter ham, længe før han dukkede op i Tyrkiet. I 2014 blev han sigtet for terror i Danmark og fængslet in absentia.

Det var dog først i går, at Ahmed el-Haj blev udleveret fra Tyrkiet til Danmark. Han blev anholdt i Københavns Lufthavn, da flyet fra Istanbul landede omkring klokken 17.