To voldsomme overfald på taxichauffører, hvor den ene af de to ofre er afgået ved døden. Sådan lyder den triste virkelighed for danske taxi-chauffører efter de to seneste døgn.
Det er "absolut forfærdeligt", siger direktør Trine Wollenberg fra brancheorganisationen Dansk Taxi Råd.
- Og vi skal huske, det er folk, der er på arbejde, som i virkeligheden blot forsøger at få folk sikkert hjem fra en tur i byen. Og de skal gerne kunne udføre deres arbejde trygt og sikkert, siger direktør Trine Wollenberg.
Usikkert arbejde
Natten mellem torsdag og fredag overfaldt to mænd en 65-årig chauffør i Brønshøj, og natten til fredag gik det ud over en 39-årig chauffør i det indre København. Den 65-årige mand døde i nat, mens den anden chauffør blev stukket med en kniv, men er uden for livsfare.
Der findes ingen statistik for overfald på taxichauffører, men Dansk Taxi Råd spurgte for to år siden 154 chauffører, hvordan de oplever sikkerheden på arbejde. Cirka halvdelen sagde, at de havde følt sig truet eller var blevet overfaldet.
Højere straf
I dag har chaufførerne overfaldsalarm i taxierne, ligesom at videoovervågning er lovpligtig i alle vogne.
Dansk Taxi Råd har tidligere forsøgt at få højere straffe for overfald mod taxichauffører, og nu vil Trine Wollenberg igen tage fat i Folketingets retsordførere.
- Man kan kigge på politisk at højne straffen for overfald mod taxichauffører. Man har jo en særlig bestemmelse i loven omkring højere straffe mod tjenestemænd i funktion. Og den kan man også kigge på og få taxichauffører ind under, siger Trine Wollenberg of fortsætter:
- Simpelthen for at signalere at overfald mod en taxichauffør, det vil vi ikke acceptere.
Ingen kontanter
En anden mulighed er at fjerne kontanter fra taxier efter midnat, når gaderne er mørke, og alkohol og andre substanser går i blodet hos en stor del af kunderne. Det fjerner ikke den umotiverede vold, men kan formentlig hjælpe med at holde røvere fra overfald.
Dog er det ikke uden problemer at fjerne muligheden for at betale med kontanter.
- Specielt ældre foretrækker at betale med kontanter. Og når vi samtidig ved, at taxien på visse tidspunkter af døgnet er det eneste transportmiddel, så vil vi simpelthen afskære visse grupper i Danmark fra at blive transporteret, siger Trine Wollenberg.
For drastiske metoder
I taxier i den amerikanske millionby New York er chaufføren og passagererne adskilt af plexiglas, men det er ikke noget, brancheorganisationen overvejer.
- Det er et meget drastisk skridt. Det er det netop set i lyset af de her samfundsmæssige opgaver, hvor vi kører med handicappede, ældre og skolebørn. Hvor en del af opgaven netop er at drage omsorg for, at de kommer trygt og sikkert frem, siger Trine Wollenberg.
Hun appellerer i stedet til den almindelige sunde fornuft.
- Tag nu hånd om de chauffører, og respekter dem for det arbejde, de gør.