Dansk topdiplomat skal i dag forklare afslørende mails i Tibetkommissionen

FN-ambassadør Martin Bille Hermann har tidligere afvist, at Udenrigsministeriets Asienkontor havde en holdning til placeringer af Kina-kritiske demonstrationer.

Mindre demonstration i København i 2018. Retten til at demonstrere omfatter også retten til at blive set og hørt af dem, man demonstrerer over for. Tibetkommissionen II har afhørt over 100 personer fra Udenrigsministeriet, Statsministeriet, politiet, Forsvarsministeriet, PET, FE, Hoffet og Folketinget i sagen. (Foto: Maria Albrechtsen Mortensen © Ritzau Scanpix)

Har Udenrigsministeriet i kulissen lagt pres på politiet for at få dem til at skjule Kina-kritiske demonstranter og derved spillet en rolle i forhold til brud på grundloven, menneskerettighederne og politiloven?

Det spørgsmål forsøger den gennedsatte Tibetkommission i dag at få svar på, når Danmarks nuværende FN-ambassadør i New York, Martin Bille Hermann, bliver afhørt endnu en gang.

Han har tidligere været kontorchef i Udenrigsministeriets Asienkontor og afviste under sin afhøring i januar, at kontoret havde haft en holdning til, hvordan demonstrationer blev afviklet, eller hvordan de blev håndteret.

Men siden da har magnetbånd med backup-data fra en mail-korrespondance, som ellers lå til destruktion i en affaldscontainer hos Udenrigsministeriet, fortalt en anden historie om med det store COP15-klimatopmøde i København i 2009.

- Vi plejer at aftale med Politiet, at FG og Tibetanerne står steder, hvor den kinesiske delegation ikke kommer. Det kan enten ske ved at korteger altid kører en anden vej, eller at demonstrationerne flyttes.

Sådan skrev daværende centerleder i Udenrigsministeriets Asienkontor, Susan Ulbæk, om morgenen 8. december, da der var udsigt til, at kineserne kunne komme til at se demonstranter fra den religiøse Falun Gong bevægelse.

Falun Gong-aktivister mediterer ved en demonstration i Los Angeles i 2015. Bevægelsen er stærkt kritiske over for Kinas kommunistregering og kendes verden over på de gule T-shirts. (Foto: Lucy Nicholson © Scanpix Denmark)

Under sin afhøring i april kunne Susan Ulbæk hverken huske eller forklare sin mail, som hun var tydeligt rystet over at gense så mange år efter.

Det måtte være en ’kortslutning’ fra en ’overambitiøs’ sektionsleder under det vigtige topmøde, som Danmark var vært for, lød et af hendes bud.

Siden da er flere andre medarbejdere i Udenrigsministeriet forgæves blevet udspurgt om ministeriets mulige aftale med politiet. Men måske kan Tibetkommissionen i dag komme sagen nærmere.

Martin Bille Hermann skriver nemlig i et ligeså opsigtsvækkende svar til sin Susan Ulbæk, der var hans chef, at placeringen af den anmeldte Falun Gong-demonstration er meget central og ’bestemt ikke noget, vi er vilde med’.

- Spørgsmålet er, hvad der sker, hvis vi beder Politiet om at flytte demoen. Vi risikerer vel, at der pludselig kommer strøm på (vi skulle nærmest hale informationen ud af politiet.), skriver han.

’Konstruktivt samarbejde’ helt tilbage i 2002

De gendannede mails bliver ikke mindre interessante af, at det normalt ikke er Udenrigsministeriets Asien-kontor, der står for den praktiske tilrettelæggelse og gennemførelse af statsbesøg.

Den opgave ligger hos et andet kontor i ministeriet, Protokollen.

Det er også dette kontor, der har kontakt til Politiets Efterretningstjeneste, PET, der udarbejder de trusselsvurderinger af blandt andet demonstrationer, der danner grundlag for politiets operative indsats.

Både under den første Tibetkommision, der undersøgte brud på grundloven under de kinesiske statsbesøg i 2012 og 2013, og under den nuværende kommission, der undersøger besøg helt fra 1995 til 2018, er det kommet frem, at hverken Falun Gong eller tibetaktivisterne anses for at udgøre en sikkerhedstrussel.

Daværende justitsminister Søren Pape Poulsen (K) bøjede sig i 2018 for et flertal i Folketinget og gennedsatte Tibetkommissionen. Det skete efter DR P1's afsløring af, at potentielt centrale dokumenter fra Udenrigsministeriet aldrig blev udleveret til kommissionen. (Foto: liselotte sabroe © Ritzau Scanpix)

Til gengæld har der været talrige eksempler på, at Kinas ambassade i Danmark har lagt stærkt diplomatisk pres på de danske myndigheder for at sørge for, at kinesiske repræsentanter ikke led ansigtstab under mødet med Kina-kritiske demonstranter i Danmark.

I sin beretning konkluderede den første Tibetkommission, at Udenrigsministeriet og PET skabte en ’stemning’, som fik politiet til at krænke demonstranters ytringsfrihed ved statsbesøg i 2012 og 2013.

Men et dokument fra 2002, da Susan Ulbæk i øvrigt var souschef i Udenrigsministeriets Asien-kontor, peger på, at der var tale om mere end blot en stemning.

Her skriver daværende kontorchef Carsten Nilaus Pedersen en notits, som blandt andet tilgik den daværende direktør i Udenrigsministeriet, Friis Arne Petersen.

- Der er indledt et konstruktivt samarbejde mellem Udenrigsministeriet, politiet og den kinesiske ambassade med henblik på at sikre, at lovligt anmeldte demonstrationer finder sted, hvor de ikke generer den kinesiske delegation, lød det i notitsen.

Under sin afhøring tidligere i år kunne Carsten Nilaus Pedersen ikke huske sin mail. Han mente desuden, at formuleringen måtte stamme fra Protokollen i Udenrigsministeriet og således ikke var hans egen.

Heller ikke Friis Arne Petersen, der senere blev ambassadør i Beijing, kunne forklare, hvad samarbejdet helt præcist gik ud på, da han i sidste uge igen kunne tage plads i vidneskranken i retten på Frederiksberg, hvor afhøringerne i Tibetkommissionen foregår.

Han forklarede samtidig at han heller undersøgte det ikke nærmere dengang.

- Vi overlader det fuldt og helt til politiet at have ansvaret for demonstrationer, lød hans svar.

Viceprotokolchef tilbage i vidneskranken i dag

Om det er Protokollen i Udenrigsministeriet, der står bag det konstruktive samarbejde med politiet og den kinesiske ambassade, vil formentlig også blive undersøgt i dag.

Inden afhøringen af Martin Bille Hermann i eftermiddag er der nemlig sat flere timer af til en ny runde spørgsmål til den nu pensionerede viceprotokolchef Annette Lassen.

Hun arbejdede i 35 år i Udenrigsministeriet og heraf de sidste 18 som viceprotokolchef.

Tibetkommissionen har fundet eksempler på Kinas pres på danske myndigheder helt tilbage fra 1990 - blot et år efter massakren på Den Himmelske Freds Plads i Beijing, hvor tusindvis af civile menes dræbt efter folkelige protester mod regeringen. (Foto: STRINGER © Ritzau Scanpix)

Her har hun deltaget i planlægningen og afviklingen af 17 såkaldte højniveau-besøg fra Kina heriblandt besøget af præsident Hu Jintao i 2012.

Det var det besøg, hvor politiet konfiskerede Tibetflag og gemte demonstranter af vejen – hvad den første Tibetkommission konkluderede som ’klart ulovligt.

Sagen endte med, at to operationelle ledere i Københavns Politi fik ansvaret for ulovlighederne, mens flere andre måtte tåle at få kritik for deres roller.

Men under den nye kommission er der dukket referater op fra møder mellem politiet og Politiets Efterretningstjeneste, der med store bogstaver understreger, at kinesiske ansigtstab skulle undgås under præsidentbesøget i 2012.

En leder i Politiets Efterretningstjeneste med tjenestenummer KF0796 har forklaret for Tibetkommissionen, at der ikke var tale om bemærkninger, der var opstået i politiets regi.

På et tidligere møde havde daværende viceprotokolchef Annette Lassen ifølge PET-lederen nemlig advaret om, at kineserne risikerede at tabe ansigt, hvis de så synlige demonstrationer - og det kunne få konsekvenser for dansk eksport til Kina for milliarder.

Annette Lassen blev for første gang i den gennedsatte Tibetkommision afhørt tilbage i januar.

Her blev der blandt andet spurgt ind til en episode i 2014, hvor en demonstration blev holdt ude af syne for kinesiske gæster ved Det Kinesiske Kulturcenter på H.C. Andersens Boulevard i København.

Det skete ved, at en turistbus ved det nærliggende Glyptoteket kom til at spærre for demonstrationen.

(ARKIV) Det var her foran Ny Carlsberg Glyptotek i København, at turistbussen meget belejligt kom til at forhindre demonstranter i at blive set af kinesiske repræsentanter. (Foto: BJARKE ØRSTED © Scanpix Danmark)

Bagefter skrev en medarbejder i Udenrigsministeriet en mail til viceprotokolchef Annette Lassen med en lidt underfundig tone.

- Fantastisk arrangeret med den turistbus foran kulturhuset ved afgang, som jeg dog antager var et lykkeligt tilfælde og ikke et led i jeres nøje koreograferede plan.

Hertil svarede Anette Lassen:

- Ja, det var meget ”handy” med bussen, som ”kom til” at dække for Free Tibet-demoen.

Under sin afhøring i Tibetkommissionen forklarede Annette Lassen, at det var helt tilfældigt, at bussen dengang spærrede for demonstrationen.

Tibetkommissionen fortsætter i morgen med afhøringer af to ansatte i Udenrigsministeriet og en agent fra Forsvarets Efterretningstjeneste.

17. juni afhøres de sidste vidner, sådan som afhøringsprogrammet foreligger lige nu. Det ventes, at Tibetkommissionen afgiver sin betænkning om de kinesiske statsbesøg i Danmark inden årets udgang.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk