Dansk ‘Topgun-skole’ i Skrydstrup: Bolden er nu hos forsvaret

Planerne om F35-træningscenter i Danmark forudsætter indkøb for millioner.

En dansk 'Topgun-skole' for luftkamp med F-35 fly er på tegnebrættet hos den amerikanske forsvarsvirksomhed Cubic samt den danske partner, IFAD. Beslutningen er nu hos det danske forsvar. (Foto: ho © Scanpix)

En ting er, at den amerikanske forsvarsvirksomhed Cubic gerne ser et træningsområde for F35-jagerfly over Nordsøen drevet fra Danmark. Med hvad dertil følger af nye arbejdspladser.

Men det forudsætter, at det danske forsvar dels kan se ideen og dels investerer i luftkamp-software for millioner af kroner.

Det fortæller Cubics danske samarbejdspartner, IFAD, der blandt andet laver helikopter-simulatorer til det danske flyvevåben.

- Vi håber selvfølgelig, at forsvaret kan se det store udbytte, som vi er ret sikre på er til stede. Men det er forsvaret, der i sidste ende skal beslutte, om de vil have systemet og hvornår, siger direktør og indehaver Benny Graff Mortensen.

Træningscenter på dansk grund

I dag kom det frem, at forsvarsvirksomheden Cubic ser store perspektiver i et træningsområde for europæiske F35-fly over Nordsøen. Centret skal drives fra Flyvestation Skrydstrup, og projektet vil ifølge Haderslev-borgmester Hans Peter Geil (V) medføre 30 nye arbejdspladser.

Cubic producerer træningssystemet ACMI (Air Combat Maneuvering Instrumentation), der er indbygget i de kommende, danske F35-jagere, men som i dag også kan tilkøbes og monteres på de nuværende F16-fly. Med systemet kan flådepiloter simulere luftkampe og angreb på samme vis som US Navy ‘Topgun’-luftkampsskolen, kendt fra Tom Cruise-filmen af samme navn.

Dansk partner fra Odense

Siden 2017 har IFAD været i partnerskab med amerikanske Cubic. Odense-firmaet skal stå for lokalkendskabet, der eventuelt skal bygges ind i Cubics træningssystem, hvis det danske forsvar køber det samt kontakten til det danske forsvar.

- Vi synes, det er en rigtig god ide og har haft et godt samarbejde med Cubic. Vi ved, det er et system som mange NATO-lande bruger. Danske piloter har også stiftet bekendtskab med det, når de har trænet i USA, siger Benny Graff Mortensen fra IFAD.

Han fortæller, at systemet ‘optager’ alle flyets bevægelser, og at piloterne efter træningen kan afspille øvelserne i 3D i fred og ro hjemme på basen. Ifølge Benny Graff Mortensen har en række lande udvist interesse for Nordsø-træningsområdet, der er interessant på grund af sin størrelse, beliggenhed tæt på lande med F35 samt langt til bebyggelse.

- Der har været en dialog med andre lande og flere forskellige Nato-lande har udvist stor interesse. Hvilken dialog forsvaret har med andre lande, det kan jeg ikke udtale mig om, siger Benny Graff Mortensen.

Betyder danske arbejdspladser

Det kan blive danske specialister, ansat af Cubic og IFAD, der skal vedligeholde systemet, hvis det danske forsvar fører projektet ud i livet. Selve træningsmissionerne står flyvevåbnet selv for.

Der skal sidde folk, der skal dirigere flyene i luften, og det er selvfølgelig forsvarets egne eksperter, der skal anvende systemet. Men at sørge for systemet virker, er udstyret med de rette karakteristik og så videre er noget, som Cubic sammen med IFAD vil sikre, siger Benny Graff Mortensen.

Forsvarsministeriet bekræfter, at parterne har henvendt sig angående træningsområdet over Nordsøen.

- Konceptet er dog ikke færdigudviklet, og der er fra dansk side ikke taget stilling til et eventuelt behov for et sådan system, men skulle der på et senere tidspunkt blive truffet beslutning om anskaffelse af et system til træningsbrug, vil sikkerhedspolitiske aspekter og eventuelle miljøpåvirkninger indgå i beslutningen, skriver Forsvarsministeriet.