Dansk topnazist og SS-officer Søren Kam er død

Den tidligere danske topnazist og SS-officer Søren Kam er død, 93 år. Det fremgår af en dødsannonce på den tyske avis Allgäuer Zeitungs hjemmeside.

Den tidligere SS-officer Søren Kam var mistænkt for at deltage i drabet på BT's tidligere chefredaktør, Carl Henrik Clemmensen, i 1943 under Anden Verdenskrig. (© Scanpix)

Den tidligere danske topnazist og SS-officer Søren Kam er død, 93 år. Det fremgår af en dødsannonce på den tyske avis Allgäuer Zeitungs hjemmeside.

Ifølge avisen døde han for en uge siden - 23. marts. Det fremgår også, at Kams kone døde kort forinden, nemlig den 7. marts.

Søren Kam levede indtil sin død i Tyskland, som nægtede at udlevere den tidligere SS-officer til retsforfølgelse i Danmark trods en EU-arrestordre.

Han var mistænkt for at deltage i drabet på BT's tidligere chefredaktør, Carl Henrik Clemmensen, i 1943 under Anden Verdenskrig.

Se dengang Søren Kam blev anholdt i videoen herunder:

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:55192c196187a4130c8f5940

- Der var tale om et uheld

Kam erkendte bortførelse og drab på den antinazistiske redaktør, men har sagt, at der var tale om et uheld. Sagen faldt for tysk lovs forældelsesfrist.

I Danmark blev hans medgerningsmand henrettet i 1946 på grund af sin rolle i drabet.

Søren Kam, som på grund af en krigsforbryderamnesti blev tildelt tysk statsborgerskab i 1956, stod opskrevet på Simon Wiesenthal Centers liste over de 10 mest eftersøgte krigsforbrydere fra nazitiden.

/ritzau/