Dansk-tyrkiske skolebørn rammes af tyrkisk 'udrensning'

Dansk-tyrkiske forældre melder deres børn ud af skoler, der bliver knyttet til religiøs bevægelse, der anklages for at stå bag kupforsøget i Tyrkiet.

Tusindvis af tyrkere har samlet sig for at stå sammen om at forsvare regeringen, og efter præsident Erdogan udpegede Gülen-bevægelsen som bagmand, har det indledt en klapjagt på dets medlemmer. (Foto: © Bulent Kilic, Scanpix)

Det fejlslagne tyrkiske militærkup har indledt en udrensning i den tyrkiske stat, og den breder sig nu til hundredvis af skolebørn i Danmark.

Det viser flere eksempler herhjemme, hvor forældre bliver presset til at melde deres børn ud af skoler, der kan sættes i forbindelse med den religiøse Gülen-bevægelse, som den tyrkiske regering mener står bag kupforsøget. Det skyldes især en liste, der florerer på Facebook, hvor 14 danske privatskoler bliver nævnt som skoler, der støtter kupforsøget.

Efter sommerferien har eksempelvis 30 elever ud af 85 meldt sig ud af Slagelse Privatskole, fortæller skoleleder Karabey Kara til DR Nyheder.

- Vi har forældre, der lige er kommet hjem fra Tyrkiet, og som er blevet påvirket af urolighederne, og så har vi forældre, der har valgt at fjerne deres børn fra skolen, fordi de har følt pres fra deres nærmeste. Og nogle er decideret blevet ringet op af deres nærmeste eller bekendte og spurgt, om de ikke skal have meldt deres barn ud af den dér skole, siger han.

Han afviser, at skolen skulle være tilknyttet den 75-årige prædikant Fethullah Gülens religiøse bevægelse, som den tyrkiske præsident Erdogan har udpeget som kupforsøgets bagmand.

- Vi har nogle forældregrupper, der er inspireret af Gülenismen, og vi har forældregrupper, der er inspireret af Erdogan, ligesom vi har grupper, der bliver inspireret af andre. Det burde ikke komme som en overraskelse.

Ifølge Kristeligt Dagblad har Høje Taastrup Privatskole også mistet 70 ud af sine 290 elever, ligesom Hay Skolen i København har modtaget 70 udmeldelser.

Facebook-liste udpeger 14 skoler

Hos Nilen Privatskole i Højbjerg ved Aarhus har skoleleder Selahaddin Ipek modtaget 20 udmeldelser, og det skyldes især Facebook-listen med de 14 skoler fortæller han og kalder listen en 'skræmmekampagne':

- Jeg ved ikke, hvem der står bag listen. Men der står noget med, at man straks skal fjerne sine børn fra disse skoler - og så er der opråb og propaganda, fortæller Selahaddin Ipek.

Også hos Fyns Privatskole er næsten halvdelen af skolens 80 elever ikke mødt op efter sommerferien.